Великобритания ще въведе своя собствена система за проследяване

0

Нашите читатели ни обвиняват много често, че пишем повече какво става в Европа и по-малко в България. Причините за това са две. Едната е, че рядко се случва нещо, кой знае какво при нашето животновъдство. Втората е, че искаме чрез публикуваните материали да „бием камбаната” предварително. Да знаем,  какво се случва в Европа и „пътува” към нас. Да бъдем готови да посрещнем предизвикателствата, и да отговорим на изискванията, които стават все повече и повече. Днес ви информираме, какво става във Великобритания. Искаме да бъдем извинени, за това от нашите читатели, но реалностите на живота са такива, и ние трябва не само да ги знаем, но и изпълняваме.
Говедовъд.ею

Обединеното кралство се готви да се оттегли от ЕС и да въведе нова услуга за проследяване на добитъка и пълна проследяемост на животинските продукти “от полето до витрината”.

Услугата ще започне да функционира през 2019 г. и ще позволи на потребителите да “знаят всичко за произхода на храната си”, заяви секретарят по околната среда UK Майкъл Гуув. Според него безопасността на храните, здравето на животните и състоянието на околната среда, ще бъдат поставени начело на системата.

Инициативната група от представители на индустрията, работи по създаването на системата, включително Асоциацията на доставчиците на месо, Националния съюз на земеделските стопани и Агенцията за хранителни стандарти. Участниците създават услуга за проследяване на добитъка. За целта те предложиха използването на електронни идентификационни номера, чрез които да се следи движението на крави, овце, свине и кози.

Представителят на инициативната група Джон Крос описва технологията като “проста за фермерите, представителите на веригите за доставки и за правителството”. Според него, всички участници във веригата, ще могат да използват тези системи в своя полза.

Според Британската асоциация на месопреработвателите, възможността в реално време да се намери местонахождението на всяко животно в страната, ще улесни значително работата на представителите на индустрията. Новата услуга ще повиши ефективността на сектора, и ще позволи планирането на производството.

Националният съюз на фермерите подчерта, колко е важно системата да се развива съвместно между земеделските стопани и държавните представители. “Това е печеливша ситуация за правителството, за селското стопанство, и най-важното – за потребителите”, – каза председателят на асоциацията, Majnet Butters.

Източник: BUSINESS.EU

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here