Млекосъбирателни пунктове – субсидии за тяхното изграждане

5

Преди няколко месеца писахме  за този Законопроект на Румънското правителство, за предоставяне помощ на животновъдите в планинската част на страната, за изграждане на млекосъбирателни пунктове.

Помощ за румънски фермери!

И у нас имаше разговори, за подобен проект преди 7-8 години, но цените, които се носеха в публичното пространство, бяха уникални и може би в тази връзка, дори не се и даде старт на проекта.

Така обаче, не мисли румънското правителства /резултата ще се види след време/, което не само ще одобри такъв проект, а дори го разшири, като добави и  обработването на млякото в тези центрове, по желание на фермерите.

Създадените центрове ще събират млякото от планинския район, но ще го и обработват при желание. Практически центровете могат да функционират, и като произвеждат сирене или други млечни продукти. Животновъдите ще получават финансова подкрепа от Държавата, за създаване на центрове за събиране и/или преработка на мляко. Общият размер на тази помощ е 60 милиона EUR.

Създаването  на центрове за събиране и/или преработка на мляко в планинските райони, се извършва в съответствие с проекти, тип свободно достъпни от Агенцията по планинско земеделие. Броят на центровете, типа, местонахождението в планинската местност, и самите проекти, се утвърждават от министъра на земеделието и развитие на селските райони. Центровете за събиране и преработка на мляко в планинската зона са сгради, в които количествата мляко се събира и съхранява в специфични контейнери и се обработват съгласно действащите санитарни ветеринарни норми.

Частните получатели на държавна помощ са: физически лица, упълномощени физически лица, индивидуални предприятия и семейни предприятия.  Тази програма има финансова схема, чрез която земеделските производители /бенефициенти получават до 40% от приемливите разходи, за създаване на центрове за събиране и преработка на мляко в планинската зона. Интензитетът на помощта, може да бъде увеличен с 20 процента при определени условия. Събирателните центрове и/или преработка на мляко в района на планината, установени в рамките на тази програма, могат да предоставят услуги на други частни бенефициенти, базирани на  услугите.

Източник: Румънски парламент

5 КОМЕНТАРИ

  1. А у нас наредба гласи че млекопреработвателите може да преработват мляко само ако имат собствени животни!

  2. Че какви млекосъбирателни пунктове че то вече крави по къщите няма как ще им го събират като няма да отговаря на изискванията!! ?? ААА ще изперем някой лев и ще поприватизираме парички😃😃😃

  3. Помогна се на земеделието‼️
    Държавата не иска да помага на животновъдите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here