Ембриотрансвера се завръща на Балканите

0

Специалисти от Semtest BVN Sângeorgiu –гр.Муреш, Румъния  успяха наскоро да получат първо теле, чрез ембриотрансфер от уникална в Света порода Wagyu. Телето се роди  40 години, след раждането на първото за Румъния теле от ембриотрансвер, и то в същия научен център.
Първото родено теле от ембрион на рекордьорката Кони  е обявено за символ – все пак годината е 1978 год. Направена е статуя на кравата и телето в реални размери и се намира в двора на института.

Надяваме се това да е  ново начало. Тези 40 години са били в областта на изследванията. Сега реализирахме идеята, на един “луд” земеделски стопанин. Той ни повярва и телето е факт.  Трансферът на ембриони може да бъде шанс за фермерите, защото те могат  бързо да получат крави с икономически ефективни показатели  и с максимална рентабилност. Що се отнася до първото теле, то е от първите внесени ембриони от Германия, които са имплантирани на крави от две наши ферми. Вече имаме телето Nero, родено през януари,  имаме и три бременни крави във фермите.
Броят на трансферите ще се увеличи, тъй като стадото крави Wagyu е ограничено дори в Германия. Това е монопол на Япония, и е много трудно да се получи тази генетика. Този метод ще разширяваме и ше започнем да го практикуваме в много стада. Както казах, 40 г изследователска работа стига” – казва един от специалистите.

WAGYU – ЯПОНСКО ГОВЕЖДО – Експертите и гурме ценителите се обединяват около мнението, че говеждото месо от  породата  Wagyu e най-крехкото, най-сочното и вкусно месо в света. Забележителната сочност на месото от породата Wagyu се дължи на великолепното мрамориране, вкусът е толкова наситен и необикновен, че изпълва всички сетива и превръща говеждото месо от Wagyu в кулинарен деликатес. Животните  са генетично предразположени да образуват интензивна прошареност на месото, което е съставено предимно от мононенаситени мазнини и особено богато на безценните Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Благодарение на уникалния си вкус и полезни свойства за тялото, месото Wagyu е сред най-скъпите в света. Бик от тази порода се  продава за около 10 000 евро, а килограм месо в търговската мрежа може да достига 600 евро

източник:kanal3.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here