Интелигентни ушни марки за кравите?

0

Размерът на стадата крави в швейцарските ферми нараства стабилно. За да се ръководи стадото добре, се изискват големи усилия от мениджъра, и то на високо ниво. Различните производители предлагат технически решения за управление, които трябва да помогнат на фермерите.
Една такава система е “интелигентната ушна марка” Smartbow от Австрия. От миналата есен, няколко швейцарски компании тестват технологията. Системата струва около 10 000 франка за 50 крави. Освен това има годишни разходи за загубени ушни марки или такси за лицензиране и поддръжка. Независимо от това, земеделските производители могат да спестят около 100 швейцарски франка на крава годишно, тъй като ще осъществят по-добро и навременно наблюдение на животните, и съответно открият навреме еструс или заболяване на кравата.
За тази цел ушната марка предава постоянно и в реално време данни, чрез приемник към компютъра или смартфона. В района са необходими няколко приемника. Предавателят е прикрепен към ухото, като обикновен ушен маркер и може да бъде повторно използван по желание. Отнема се известно време, за да се предоставят надеждни данни за всяко животно. Необходимо е също и обучение на земеделския производител, което продължава няколко седмици.
Сега фермерът може точно да има представа за  активността на преживните животни, да се измерва   температура и определяне на местоположението му.
Smartbow е лесно да се разшири и обогати за повече информация. По този начин въвеждането на отелването е планирано да влезе в края на годината. В бъдеще кетозите, маститите, преходните киселини или телето трябва също да бъдат разпознаваеми на ранен етап. Това дава на земеделския производител време да реагира, преди да бъдат направени скъпи ветеринарни разходи.
smartbow

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here