Предложение – Европа пенсионира фермерите на 65 г

0

Много пъти, при фермерски събрания у нас, е бил дискутиран въпроса за по-ранно пенсиониране на фермерите, дори с предложение да са във втора и дори първа група. Наистина фермерите заслужават това, особено говедовъдите. Разбира се, всичко си е оставало на масата, дори няма и предложение за това.
Европейските организации, обаче работят по този въпрос, и вероятно в най-скоро време ще внесат предложение за пенсиониране на земеделските производители при навършване на 65 години. Защо се налага това, какви са аргументите. През миналата  година, медиите непрекъснато  информираха за нещастни случаи с фермери при отелване на крави, маркиране и други мероприятия свързани с отглеждането на животните.
Реалността е, че земеделието е опасна професия. Все пак работи се с животни. Колкото годините са повече, толкова по-голям е риска да бъде наранен животновъда. Това не трябва да е изненада за никого. Рефлексите бързо намаляват приближавайки 65 години. Земеделието си е работа за млад човек. И това трябва да бъде отразено в законодателството, което е в сила в целия ЕС .
Ясно е, че земеделските производители трябва да бъдат принудени да се пенсионират, след като достигнат 65-годишна възраст. За да стане това възможно, ЕС трябва да обяви, че “основните плащания” и други мерки за подкрепа, няма да бъдат изплащани на хора, които са над този възрастов праг. Подобен ход би имал допълнителна полза от това, да принудят земеделските стопани да имат действащ план за приемственост, преди да достигнат до определената възраст за пенсиониране.

В замяна за споразумение за пенсиониране на определена възраст, ЕС следва също така да въведе схема за подпомагане, в която да се правят редовни пенсионни плащания на тези бивши производители, които са въвели реалистичен план за наследяване. Те биха могли да бъдат свързани с националните пенсионни плащания, за които те вече имат право. Въвеждането на задължителна  възраст за пенсиониране за земеделските стопани ,е един от възможните начини за придаване на нова гледна точка на въпроса.
Земеделието е начин на живот за мнозина. Но, от друга страна, не бива да се позволява да се превърне във всеобхватен ангажимент за възрастните хора. Всеки един от тях си заслужава безопасно и приятно пенсиониране, освободен от стреса, свързан с управлението на бизнеса, който наистина може да им струва живота.

Източник:  част от доклад на ирландските организации на фермерите.

Съвместна публикация на Овцевъд & Козевъд и Говедовъд.ЕЮ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here