Швейцарската генетика все повече се търси

0

Фирмите, за производство на семенна течност от бици, Swissgenetics и Select Star са изнесли около 700 000 броя дози консервирани сперма от швейцарски разплодници по света, през последната финансова година. 

Една малка Швейцария успешно се намесва в производството на нова генетика в говедовъдството. Може и да звучи странно за нашите читатели, но пред фактите мълчат всички.
През финансовата  2016/2017 г.  Swissgenetics е продала 559 370 дози сперма на международния пазар. Това е увеличение от 29%, на износа и показва, колко  е популярна швейцарска генетика  в чужбина. За сравнение, само ще кажем, че в България годишно се използват между 200 и 300 000 дози сперма.
Изнесената сперма от Swissgenetics е от разплодници от породата Кафяво Швейцарско говедо, с близо 200 000 семена дози, следвани от Симентал с над 100 000 дози.
Швейцарската генетика е търсена по няколко причини.
В момента Швейцария има най-силната кафява швейцарска оферта в света, със силни семейни ферми, които носят със себе си добри характеристики. Също така, сперма от породите Ред Холщайн” и “Холщайн” се изнася навсякъде по света.  Оригиналните кафяви говеда все повече са  търсени в Централна Америка и в Африка.
“В оригиналните породи виждаме голям експортен потенциал, защото те работят добре в райони с не много силно производство на фуражи и понякога с лоши климатични условия”, смятат швейцарските селекционери.
Интересното е, че Турция е най-големия купувач на сперма от Швейцария, със закупени над 120 000 дози годишно, през финансовата 2016/2017 година.
На второ място се нарежда  Румъния, следвана от Полша, Италия и Австрия. Германия е на осмо място. Също така материал се изпраща на страни от  Африка, Азия, Северна и Латинска Америка и Океания.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here