Ембриотрансвер и в България

0

Румънците докладват, че са получили първото теле от трансплантация, периода на научните изследвания вече е минал, и „слизат”на терена /разбирай фермите/.
Гърците също са заделили няколко стотин хиляди евро, да разкрият няколко центъра за ембриони.

Някои центрове отидоха още по-напред. Започнаха да правят геномна оценка на ембриона

Трансплантация на ембриони в говедовъдството в България.

Михаил Михайлов: „Аз не съм работил директно в тази област, но си имам долу-горе представа, за какво става дума. Идеята за създаването на екипи по ембриотрнсфер бе на акад. Цено Хинковски.
Всъщност през периода 1974 г- 1989 г всичко ново и прогресивно, което се случи в нашето животновъдство, бе предложено от този човек, и реализирано от отличните екипи, които имаше тогава. Създадоха се поне 15 такива центъра, в районите с най-развитото говедовъдство. Мероприятието се контролираше от партийните комитети и нямаше “не мога, не знам”. Аз мисля, че г-н Николай Рохов може да разкаже по подробно, какво се случваше тогава. Искам само да го представя – зоойнженер по професия, работил като такъв във ферма, след това в отдел Изкуствено осеменяване – гр.Сливен, в отдела по ембриотрансфер, Станцията по ИО за свине, микро-лабораторията по ИО, Станцията по ИО на говеда, и накрая като ръководител на Центъра по селекция в гр.Сливен.
Преди г-н Рохов да разкаже, искам само да Ви кажа за една среща, с един американски експерт. Пристига човека през 1996 г в Селекционния център в гр.Сливен, който тогава си беше направо черешката на сладоледа в България, по отношение на селекционните дейности.
Идва човека с прословутото американско самочувствие, и започва да вади едни снимки на крави, на телета, на ембриони. Смяташе се направо за  фокусник. След като го изслушах, и аз извадих нашите фотоси, заведох го в лабораторията, която се използваше за целите на трансфера. Човека просто млъкна, прибра си снимките и до края на пребиваването си, не обели и лаф за трансфера. И още нещо. По него време, дори екипите за трансплантация на ембриони при хората, се интересуваха, как се правят тези манипулации.

Николай Рохов – “През 1986г в гр. Сливен трябваше да се създаде един от екипите за ембриотрансвер. В нашия екип имаше двама зооинженери и двама ветеринарни лекари. И четиримата имахме достатъчно опит в практиката. Двама от нас веднага заминаха за едномесечен курс във фирмата Касу, другите двама бяха обучени в София. Веднага след това ни бе доставен чисто нов автомобил  „Рено”. Оборудването беше френско и се състоеше от микроскопи, мивки, генератор за ток, лабораторна маса, техника за извличане на ембрионите, пистолети за осеменяване, три ходови катетри за  ембрионите.
Първите стъпки бяха, да определим „най-чистите” ферми, за да почнем работа. Започнахме с подбор на най-добрите животни по продуктивност. След това избрахме геникологично чистите животни, и започнахме да работим по схемата за извличане на ембрионите. Идвайки в еструс, кравата се осеменяваше двукратно през 12 часа /ясно е, че със сперма от най-добрите бици/.
На седмия ден след осеменяване се правеше ректално изследване – за констатиране големината  на яйчника. Той трябва да е с големина на среден картоф и голям брой графови фоликули /целта е да се получи полиовулация/. След това, следва анестезия за отпускане на матката /между 5 и 7 прешлен/.
Самата манипулация обикновено извършвахме двама специалисти, като единия беше оператор, а другия асистент. С пистолета на Касу за извличане на ембриони, се стига до разклонението на матката. Асистента надува балон, който е в пистолета, за да напълни лумена на матката. След което се пускат сонди до дъното на матката. Предполага се, че там са ембрионите. Те се обливат с медиум /специална течност/ и след това течността се връща в специално шише. Половин литър в единия рог и още толкова за другия. Следват допълнителни мероприятия за „възстановяване” и следва източването на 900 мл от течността.  В останалите 100 мл трябва да са ембрионите. След това, започва голямото гледане под микроскоп – да се открият ембрионите, да се окачествяват, де се извликат и накрая да се паетират и замразяват.
Съществува и възможност, веднага след извличането на ембриона, същия да се имплантира веднага в крава, в същото физиологично състояние, в което е бил донора. Предполагам, че ще ме питате за резултатите. Все пак това си беше нещо ново за нас, но като начало мисля, че направихме 26% износване на телета. Имайте в предвид, че ви разказвам неща, които са станали преди повече от 30 години, и ако пропускам нещо, което се прави сега, това е пропуск на времето. В личен аспект съм доволен. Работих няколко години с ентусиазъм, все едно откривах Америка, екипа ни беше добър, мисля, че за него време бяхме полезни.

След разказите /ами сега ембриотрансфера за нас си е направо приказка/ за трансфера, нормалния въпрос е, има ли в момента такова „чудо” у нас. Не сме чували за подобни манипулации. Май всичко свърши през далечната 2005 г когато Георги Бонев се върна от специализация в САЩ, и с голям ентусиазъм започна работа, но май всичко приключи до тук.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here