КРАЙ НА ДВЕ В ЕДНО – В МАНДРАТА ВЛИЗА САМО МЛЯКО

0

Внесен е от Замесник-Министър  Цветан Димитров, Проект  за допълнение на Наредба № 1 за хигиената на храните.
Всъщност променят се два члена от Наредбата:
Чл. 19. Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.”
И
Чл. 20. Изискванията на чл. 19 се прилагат за продукти, произведени на територията на Република България.“

Според Доклада, по тази Наредба се работи от 2016 г, и тя чак сега вижда бял свят. Причини има разбира се,  смяна на министри, докладване в Европа и  вероятно голям отпор от страна на млекопреработвателите да се случи това.
В Доклада се казва, че промените са в следствие на редица инициативи и мерки, имащи за цел, от една страна да повишат търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, а от друга – да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти, включително и посредством по-нататъшно усъвършенстване на законодателството за т.нар. “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

С допълнението на Наредбата, какво ще се помогне на производителите трудно може да се каже. Преди няколко години в една друга Наредба, май имаше подобно ограничение, и то падна в съда, и не се приложи.
В  Наредбата няма записани санкции, може би има такива в други свързани с тази Наредби.
Но няма ли наказания и то жестоки, няма смисъл от Наредби. Гърците предлагат за тях, при първо нарушение голяма глоба, при второ, затваряне на предприятието.
Може би, към тази Наредба трябваше да има още няколко точки, които са дискутирани не веднъж, но все пак, и в този си вид е крачка напред.

В заключение може да се каже – няма ли строг контрол по цялата верига на промишлеността мляко, няма смисъл и от Наредби. Все пак не звучи убедително това което са споделили млекопроизводителите с министър Порожанов, че складовете им са пълни с овче сирене от миналата година. При производство осигуряващо по-малко от килограм овче сирене на калпак за година в България, и да пращат складовете, сякаш не звучи убедително.
Полека-лека ще се оправим и ние. Всъщност ще ни помогнат другите. Ще спрат сухите млека и мазнините, няма да имат излишък от мляко, което означава, че и у нас няма да има мляко от внос.  Руснаците и още няколко европейски държави, работят по тотална забрана на сухо мляко и растителни мазнини.
Гърците ще слагат джипиес на млековозите – къде ходят, какво носят, германците отдавна сложиха кантари на порталите, камери и директна връзка с митниците. Техните учени говорят за вредата от растителни мазнини и сухото мляко, нашите винаги са на два лагера – едните казват не са вредни, другите казват вредни са. Отговора си го дайте вие.
В крайна сметка, всички заинтересувани могат до 23.05.2018 г да дадат предложения, мнения по така публикувания текст. Публикуваме проекта за допълнение на Наредбата и  предхождащи я Доклад.
Говедовъд.ею

линка води към старата наредба www.babh.government.bg/userfiles/files/KH/Doc/Naredba%201_2016.pdf

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Съвместна публикация на Говедовъд.ЕЮ и Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here