Телетата поумняват, когато се отглеждат по двойки

0

Телетата се учат най-добре, когато се отглеждат в група, която може да им помогне, да се приспособят по-бързо към новите технологии за хранене и доене в по-модерните ферми, според проучване на Университета в Британска Колумбия.
Наскоро публикуваните проучвания показват, че телетата са по-способни да учат, когато се “отглеждат групово” на едно и също място. Изследването също така предоставя първото доказателство, че стандартната практика за индивидуално отглеждане в клетки на телета, е свързано с някои трудности, при приучаването им към определени действия.
Телетата, отглеждани по двойки, имат различни начини за обработка на нова информация. По този начин изследователите препоръчват на производителите, да използват някаква форма на социални жилища за телетата си, през периода на бозаене.
Тъй като стопанствата стават все по-сложни, взаимодействайки с роботизирано доене, автоматизирани системи за хранене и други технологии, бавното адаптиране може да бъде разочароващо, както за телетата, така и за фермерите. Трудностите при адаптирането, към промените в рутинната и околната среда, могат да причинят проблеми на фермерите и животните.

Земеделските стопани често държат телетата поотделно, вярвайки, че това помага да се намали разпространението на болестта. Това твърдение не е оправдано, ако телетата се отглеждат в малки групи. Рискът животно да се разболее, и да засегне другите е реално, когато говорим за големи групи, но не и за по-малки групи, като два или три броя животни.

В проучването, проведено в Центъра за новости, при производството на мляко, са участвали в тестове две групи телета от породата Холщайн, отглеждани поотделно или по двойки.

Тестът предполага, че индивидуалното настаняване, може да доведе при по-чувствителни телета към новостите,  до по-слаба способност да свикнат с промените в околната среда.
Говедовъд.ею единствено публикува новостите в развитието на животновъдството, и не носи отговорност, при прилагане и неуспех на новите методи, публикувани в нашите материали.
Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here