Цените на биологичното мляко са стабилни

0

В ЕС низходящата тенденция на цените на кравето мляко, произведено по конвенционален начин, продължи и през април тази година. Но пък производителите на биологично мляко, имат стабилни цени през този период.

Според проучването Bioland в 38 ферми производители на биологичното мляко, средната нетна цена за производител на килограм биологично мляко при 4,0% и съдържание на мазнини  3,4% протеин,  възлиза на 49,0 евроцента, което е само с 0,1 евроцента под нивото за януари.
За разлика от тях, традиционните млекопроизводители, трябваше да се справят с намаление на цените от 2,2 евроцента/кг през февруари. Разликата в цените между екологично и нормално произведено мляко, се е увеличила, и наскоро е достигнала около 15,7 евроцента/кг.

Разликата може да стане още по-голяма, през следващите няколко месеца, тъй като експертите очакват по-нататъшно намаляване на цените на традиционно произведеното мляко.
Според германската федерална агенция – Прехрана и земеделие (BLE), средната разликата в цената през 2017 г. е 12.94 цента/кг, където органичното мляко е 49.10 цента/кг, а конвенционалното 36.19 цента/кг. Една година по-рано разликата е до 21.46 цента/кг, тъй като цената на конвенционалното мляко  е намаляла поради криза на пазара, а цените на биологично мляко леко са се повишили.

Говедовъд.ею


конвенционален- приет, възприет, общоприет, обикновен, традиционен, неоригинален, шаблонен

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР