Животновъдните изложби в България – Началото 1915 г

0

Във връзка с предстоящото “Национално изложение по животновъдство”, което ще  се проведе от 27 до 29 април в гр.Сливен, ще се опитаме да Ви върнем през годините, и запознаем какви  изложби са организирали нашите животновъди.

Откъси от  книгата “ИСТОРИЯ НА СЪЮЗА НА ГОВЕДОВЪДНИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ”   1969 година, Марин Кръстев

За „новото” животновъдство в България, започва да се говори и работи в началото на 19 век. Дотогава нашето животновъдство си е било на 100% номадско. Началото слага професор Желю Ганчев, който през 1904 г основава първата животновъдна кооперация. Както си е редно за България, веднага се оформя друго течение, и през 1914 г в с.Дерманци, се основава и първото говедовъдно дружество, с което се поставя началото на частната инициатива в развъдно подобрителната работа в говедовъдството в България.
Една от задачите, е организирането на изложби, конкурси и пазари. Говедовъдните дружества на практика са днешните Развъдни организации. През 1931 г. в Плевен тези дружества се обединяват в Съюз на говедовъдните дружества, в сегашно време може да се каже, че обединителя е Съвета по генетични ресурси.

Първата животновъдна изложба е организирана през 1915 г в с.Дерманци. Като за първи път е имало доста пропуски. Второто национално изложение се е състояло през 1925 г отново в с.Дерманци – за него време там е бил центъра на нашето говедовъдство.  След това изложбите почват да се правят по предварителен план и график, като изложбите за различните райони са се провеждали през три години.
Съюзът на говедовъдите, организира първата си изложба през 1935 г в гр. Плевен. Говедовъдите срещат големи трудности, но не се предават. Пристигат животни от 100 км пеш за няколко дни. Министерството на земеделието помага финансово на говедовъдите. С тези средства са построени  навеси и коневръзи. В деня на откриването на поляната е имало 415 бр елитни говеда /на изложбеното място край гр.Сливен не са представени повече от 250 бр говеда/ от тях 54 бр са отличени с награди и призове. Дадени са и три колективни награди на  дружества  с най-добри животни. „Тази изложба има изключителен успех. Тя заинтересува широките обществени кръгове, и изтръгва обществено признание за говедовъдите. Тя бе наистина короната на едно добре обмислено стопанско творчество” – казва проф. Платиканов.
Всички групи животни са били в отлично състояние. Биче на 12 месечна възраст от с.Бежаново е било с живо тегло 440 кг и височина при холката 122 см. Една 13 месечна юница е тежала 331 кг и височина 116 см., а друга  на 24 месеца  е достигнала 433 кг и 128 см при холката. Кравите, които са завършили телесното си развитие са достигнали 520 кг и 133 см височина. Става дума за Искърско говедо. И най-големите скептици, се уверяват в качествата на нашата местна порода, като са видели юници с млечност  на 3800 кг. Хепиенда е с щастлив край за говедовъдите.

По време на изложението са продадени 150 бичета и 100 крави. Колективната награда взема дружеството от с.Дерманци, където се отглеждат 9 крави с млечност над 4000 кг, 33 крави с над 3500 кг, 74 крави с над 3000 кг. Освен тези големи изложби, са се провеждали прегледи на животните по места и пазари за животни. Всичко по план и реализирано при голям ред.

Като извод можем да направим следното: тогавашните говедовъди са правили всичко по правилата. Започват със създаването на малки дружества по места. Следват по-големите околииски дружества и тогава се стига до Съюза на говедовъдите. Една организация един живот, една победа.

По книгата “ИСТОРИЯ НА СЪЮЗА НА ГОВЕДОВЪДНИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ”
1969 година, Марин Кръстев

Очаквайте утре  материала – Животновъдните изложби в България – Бунтът на говедовъдите

Говедовъд.ею – Тоня Мишева

Свързани статии:   Животновъдните изложби на България – Бунта на говедовъдите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here