Втори ден – Животновъдно изложение Сливен 2018 – ОЦЕНКА 7

1
На 28.04.2018 г в тържествена обстановка, в присъствието на сигурно над 5000 посетители и при идеални климатични условия, бе открита Националната животновъдна изложба – Сливен 2018 г.
В организирания пресцентър, министъра на земеделието г-н Румен Порожанов, трябваше да даде пресконференция. Изненадахме се, когато на входа на пресцентъра, ние  от Говедовъд.ею, не бяхме  допуснати  да влезем в залата,  защото нямахме журналистически пропуск. Пиарката на събитието, с тялото си пазеше вратата, и каза: – „НЕ МОЖЕ”.
Все пак, единият от нас, не е кой да е, а е г-н Михайл Михайлов, дългогодишен Директор на ИАСРЖ- Сливен, човека, който е реализирал проекта за изложбеното място, в този му вид, и имаше бадж, на който пишеше Национален съюз на говедовъдите в България /НСГБ/. Ситуацията беше още повече от абсурдна, защото всички наоколо знаеха, кой е този човек, и какво е направил,  точно за този изложбен център,  в продължение на повече от 15 години, за неговото развитие и популяризиране.
Разбира се, това не е и най- важното. Важното е, че министъра не е на пиарката, за да го пази точно на такъв форум, който се прави, за точно такива срещи, на хората с висшето ръководство на МЗХГ. Много от присъстващите, едва ли ще имат друг път възможност, да видят от толкова близо своят министър, и ако не друго, поне да го чуят и видят от педя разстояние, защото това е точно техният министър, на животновъдите. Те трябва да присъстват също, не само на пресконференциите, а на всички срещи с представителите на МЗХГ и от първо лице да научават най-новите неща, свързани със земеделието, а не да ги научават от медиите.
В противен случай, това не е  добър 
PR  не само за Министъра, а и за цялата институция, защото излиза, че те избягват срещи с хората, които зависят от тях.
Господин Министър, Вие не сте виновен за създалата се ситуация, но това по някакъв индиректен начин, се отразява върху Вас.
Обърнахме се към г-н Михаил Михайлов,  да ни предостави въпросите, които бе подготвил, и трябваше да зададе на г-н министъра.
За Говедовъд.ею – Таня Димитрова

 

Искам да бъда точен, г-н заместник-министър Цветан Димитров ме покани, но вече ми беше минал мерака за пресконференцията. Второто е това, че въобще нямаше да задавам въпроси, да правя предложения и за  вземане на решения. Исках да направя само едно изказване, и така сякаш стана по-добре, че сега ще могат да го прочетат многобройните наши читатели:

Уважаеми г-н Министър, уважаеми Господа.

Позволете ми от името на НСГБ, Асоциацията за развъждане на Котленската овца и двата сайта Говедовъд.ею и Овцевъд & Козевъд,  да  поздравим Вас и Вашите екипи с прекрасно организираната изложба. Вчера гореспоменатите сайтове сложиха оценка, за първия ден на изложбата – ОТЛИЧЕН 6, днес аз ви слагаме ОТЛИЧЕН 7 /по шестобалната система/.
Участвал съм в организирането на повече от 15 животновъдни изложби, посетил съм още толкова в чужбина. Искам да Ви уверя, че сегашната изложба по организация, по визия, по посещаемост, е най-доброто, което е предоставено на нашите животновъди и общественост за всички времена. Отлична организация по пристигането, ред – под и около навесите. Изключителен интериор по отношение на украсата. Съпътващата програма забавлява посетителите. Агнетата на чеверме и кукуреч, приготвени от Асоциацията на Котленската овца са предоставени на посетителите за дегустация безплатно. Конете, кучетата и зайците предизвикват голям интерес у посетителите. Представената за първи път група  бици, също си е атракция. Много добре подбраните животни, са и  най-ценното нещо на изложбата. Това показва, че имаме потенциал, и можем да отглеждаме и развъждаме по европейски. Още по-радостното беше, че голяма част от призовете взеха млади фермери. Аз познавам лично някои от тях – Тошко Ванев от с. Стряма за трети път взе голямата награда за Холщайн от Национално изложение. Дончо Петров от Ихтиман с Абърдин Ангус, Антон Цветков от Устина – Абърдин Ангус, Николай Къчев от Сливен овцевъд и още много други младежи, които вече са на “ти” със занаята.
Искам само да добавя, че и фирмите обслужващи животновъдството, бяха на изключително ниво. Не само с представените щандове, но и със съветите и консултациите, които даваха на нашите животновъди.

Топ Микс-Сливен, Алфа Вет-Варна, Геномика-Сливен, Си Ар Ай Шумен, Лимк-Габрово, Блиц, Едит 5 и др. се представя отлично.

Господин Министър, искам също да поздравя, чрез Вас „виновниците” за това шоу /така се казва на изложенията в Европа/, на което вече  дадохме оценка 7. Разбира се,  на първо място зам -министър Цветан Димитров, който умело дирижираше „оркестъра”, за да се стигне и до днешния  хепиенд. Найден Цанев, все пак оцеля това момче, след тежката организация по посрещането на чуждестранните гости. Д-р Възелова, която всяваше спокойствие. ИД на Агенцията по селекция – Георги Йорданов и неговия екип.  Изключително важна бе заслугата и  на хората зад „завесата”- Тодор Братанов-Директор на ОДЗГ- Сливен, Янка Стефанова и всички служители при Селекционен център Сливен и разбира се и д-р Пламен Пенчев.

За мене лично, предполагам и за Вас е важна и оценката на чуждестранните гости. Германският представител ни каза: – Отлично, настигате ни, започвам да се притеснявам. Македонския професор беше възхитен и каза, че май сме били по-добри и от изложението в Нови Сад по отношение на животновъдството. Гръцката делегация ни завидя за новата генерация породи в нашето овцевъдство и говореха, че те все още разчитат единствено на техния Хиос. Разбира се, най- точна беше оценката на г-н Блан  -създателя на панаира в Клермон Феран – Много добро изложение, много цветя, много слънце, много животни. Ако още малко се погрижите за тоалета на животните и научите да ходят по правилата, ще имате още по-голям успех.

Обръщам се и към колегите  -нека днес не задаваме въпроси свързани с проблемите на животновъдството. Те няма да се решат в тази зала.  Нека днес се говори само за изложбата. Силни и слаби страни, кога ще бъде следващото изложение, какво ще бъде бъдещето на тази уникална изложбена площадка.

Г-н Министър, благодарим още веднъж, че  днес ни предоставихте възможността да се наслаждаваме на тези прекрасни животни в боксовете, всички да поздравим фермерите, и си пожелаем още по-добра следваща изложба.
И не на последно място, този изложбен център,  който ми е на сърцето, да се развива, да посреща още повече животни, фирми, посетители и гости.
Михаил Михайлов – Сливен

1 КОМЕНТАР

  1. И при воденето на животните в ринга имаше напредък, на базата на това, което беше преди – българските 3 кобили, двойката юници БРГ, черната ангуска.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here