След Беларус и Русия – идва ред и на Казахстан

2

След прогреса, който правят в млечното говедовъдство Беларус и Русия, дойде ред и на Казахстан. Вероятно съвсем скоро ще пишем за Украйна и Румъния.

Казахстан влиза в програма за увеличаване производството на краве мляко. Прилагането на програмата,  ще осигури  ръст на стопанствата, заети в сектора  от 20 до 100 хиляди работни места в селата, които ще се увеличат от 100 до 500 хил. души.  Броят  на говедата  ще се увеличи от 7 милиона на 15 милиона глави.  Производството на говеждо и овче месо от 600 хил. тона ще достигне 1,6 милиона тона.  Приходите от износ на индустрията на 2,4 милиарда долара. Производителността на труда на един зает от $ 1 000 до $ 8 000.
В основата на производствения модел, според проекта, ще има ферми. Както обясни министърът, “Те ще се обединят в продажбите, обучението и ветеринарните услуги.  Предоставянето на земя и заеми, ще се предоставя  на най-добрите земеделски стопани“.
Задължително условие ще бъде използването на генетиката  и подобряването на породите. Производството на фуражи, включително напояваната земя, ще бъде съсредоточено в близост до фермите.
В механизъм за финансиране  на фермата се приемат: разходите за изграждане на  пасище с напояване,  мобилен жилищен автомобил, ферма за отглеждане на говеда, мобилен стан – чрез кредитиране на Фонда за финансова подкрепа на селското стопанство.  Придобиването на крави, съгласно плана, ще бъде извършено за сметка на кредитните ресурси по програмата за продуктивна заетост. Машините за събиране на реколтата се предоставят за лизинг или заем чрез KazAgro.

Концепцията е разработена с прякото участие на експерти от международни организации като BCG, Световната банка, Азиатската банка за развитие. Те също така, ще участват активно в изпълнението им с участието на собствените  средства. В момента големите месни компании Inalca Eurasia (Европа), Cedar Group (Австралия) и китайските корпорации Rifa Holding и Citic Group потвърдиха своето участие в предложената стратегия.

Източник: dailyreport

 Уикпедия: Казахстан граничи с РусияКитайКиргизстанУзбекистан и Туркменистан.

Има брегова ивица на Каспийско море и Аралско море.Площа е  2 724 900,0 km²(на 9-то място) Казахстан е една от най-големите държави в света, но е сравнително рядко населена. Столицата ѝ е град Астана.
Населението е предимно 
казахско (63%) и руско (23%), останалата част са украинцинемцитатариузбекиевреи и др. Преди 1991 г. 1 млн. волжки немци са живели в Казахстан, повечето от които емигрират в Германия след разпадането на Съветския съюз.

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. БРАВО НА ДЪРЖАВАТА А НАС С ТОЗИ ВНОС НА ОБЕЗМАСЛЕНО МЛЯКО И ПАЛМОВА МАЗНИНА ПО4ТИ НИ
    ЛИКВЕДИРАХА ЗАЩОТО НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ЗАЩЕТИХА НИЩО БЪЛГАРСКО ДОРИ И НАРОДА СИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here