Топ статия: Цена на суровото краве мляко – март

10

Отдавна,  екипа на двата сайта  – Овцевъд & Козевъд и Говедовъд.ею,  искаше да направи анализ на „казуса” – ЦЕНА НА СУРОВОТО МЛЯКО. Но това нямаше как да стане, без данни от статистиката.
Най-после се появи нещо. Хубавото е, че имаме анализите на САРА, Български фермер и становища на МЗХ по отношение цената на млякото.

Единствената  официална информация, която имаме, е от Агростатистика. За съжаление, освен голямото закъснение, с което се публикуват данните, не е и възможно да се направи точен анализ.
В отчетеното мляко, преработено от млекопреработвателите, влиза и внесеното мляко, влиза и млечния концентрат, който трябва да се умножава по четири, влиза и сухата сметана, влиза и нещо друго. Например разликата от преработеното мляко, между януари и февруари, е  7000 т в повече за януари. Ако това е намалението на получаваното мляко, в нашите ферми,  си е направи катастрофа.
Анализаторите от САРА казват, че имаме консумиране на  30% на вносни млечни продукти, което си означава направо недостиг на наша суровина, и яко „биене” на камбаната.
И съвсем против логиката се оказва, че в България има недостиг на мляко, а изкупната му цена е една от най-ниските в Европа. И в трите държави, от които се внасят най-големи количества мляко – Унгария, Полша и Гърция, цената е по-висока от нашата, единствено в Румъния цената е по-ниска. Млекопреработвателите и те не могат да дадат убедителен отговор – купували по-евтино за да оцелеят. Ами те, не само оцеляват, ами се роят доста интензивно /мандрите/.
Мистерията с овчето мляко е още по-голяма. Не говорим за цената, говорим за изкупуването. Министъра казва – Складовете пълни с овче сирене.
Не се ли изяде това сирене половин година. Ами то, производството ни е по-малко от един кг на човек, годишно по статистика. Откъде идва това сирене, то си е направо играта „тука нема – тука има”.
САРА казва 25% от етикетите  са заблуждаващи. За какво говорим, тръгнали сме да проверяваме чуждата стока където разликите са минимални. Това означава , че няма контрол, ако беше 2.5% – ще кажем промъкнали са се нарушителите, но 25% си е направо страшно.
Изнасят се данни, че 40% от вносното мляко било некачествено. Ами то, на нашите им скъсахме за—-те от проби, миене, и пари. Плюс, че тези които не отговарят на изискванията, им бе забранено да продават мляко, и изведнъж си купуваме некачествено мляко от чужбина, да спасяваме тамошните кравари.
Какво показват цифрите: средна цена на млякото в Европа за месец март -33.94 цента. Най-ниски цени – Словения – 26.65 цента, Балтийските републики – 28-29 цента, идва ред на Румъния -30.36 цента. Следва България- 30.56 цента. Страните, от които купуваме – Полша- 31.60, Гърция – 40.50 цента и Унгария – 31.44 цента. Най-висока цена за Кипър – 54.90 цента и Малта – 46.72.
Колкото и да не  искаме  да го кажем, определено отиваме към гръцкия модел – 100-120 000 крави, нулев процент на сива икономика, високи цени на млякото.

В материала сме ползвали анализа на САРА и статията на Български фермер – Около 600 хил.т мляко се преработват у нас.

Михаил Михайлов

Михаил Михайлов
Съвместна публикация на Овцевъд & Козевъд и Говедовъд.ЕЮ

 

10 КОМЕНТАРИ

  1. Един мой комшия гледа към 60 ббм край централен Дунав и онзи ден е изхвърлил 200л.мляко.

  2. цената на места е 22 центаа в българия 🙂 края на март ми платиха от 20 центаа 🙂 това само големите си го позволяват като борчвора заради маслеността но уш ким сега са вдигнали цената на 60ст, еми хора обречени сме

  3. Трагедията е пълна с изкопуването и с цената на млякото! До като някой друг решава колко стува моя труд ,така ще е!

  4. Имаш крава- пиеш мляко! А иначе всички пият по една студена вода!

  5. Важното е барутните смеси с палмово масло и каквито други ужасии имат под ръка да са бързо оборотни. Хем печелят неприлично добре, хем оредяваме и не тежим на пенсионната система. Все се чудя тия управници къде живеят, че очевидно никак не познават българската действителност?!?

  6. Спокойно тревата скоро ще изгори ще дават мило и драго за мляко като миналата есен ноооо няма да има!! Така е политика на държавата унищожаване на родното животновъдство 😑😑😑 !!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here