Накъде след изложбата по животновъдство – Сливен 2018

0

Колкото и да е чудно, за една изложба най-важен е денят след изложбата. Денят, в който организаторите седнат спокойно, и си дадат равносметка, как е минало “представлението”, недостатъците, плюсовете, какво не е направено, с какво да се допълни шоуто. Въобще да се мине по детайлите. Ако това не стане веднага, няма да стане въобще.
Чрез сайтовете  Говедовъд.ею и Овцевъд и Козевъд, дадох отлична оценка за организацията на самото изложение. Разбира се, при едно такова мащабно мероприятие има и пропуски, които ще си позволя да кажа на организаторите. Всъщност това не са мои забележки, това са препоръки на посетителите.
– Озвучаването на изложението, не беше на ниво. Чуваше се само около трибуната, и много от присъстващите не можаха да чуят подробната информация за животните, и изказванията на официалните лица.
– Прекрасно впечатление ни направи, че много хора търсеха кошчета за боклук. Представяте ли си, колко добре това звучи за нас. Кошчетата обаче ги нямаше.
– И третото, може би най-важното за такива събития – имаше „борба” за кебапчета. Все пак хората са дошли да гледат животни, и пият по една бира с колеги, а не по половин час да чаката за кебапчета. Все пак хубавото беше, че за разлика от други такива изложения, кебапчетата бяха по един лев – вероятно условие поставено от организаторите.

Веднага идва и главния въпрос.
Каква ще е съдбата на това изложбено място.
Не е реалистично, всяка година да се дават пари за реставрирането му, защото не се е използвало. Доста Държавни помощи се дават за такива мероприятия. Тръгнали сме по планини и паланки да ги правим, да се преплитат такива мероприятия със събори и други подобни. Или правим нещо, което ще е от полза на фермера, науката и животновъдството, или го правим под друга форма. От изказванията на зам-министър Димитров и г-н Георги Йорданов директор на ИАСРЖ, се чувства голямата отговорност, която носят, за разработване на това място. За първи път чувам, една моя идея от 1995 г, когато дадохме сегашния вид на изложението. „Създаване на постоянна изложба на селскостопански животни”.
Може би ще трябва да ми платят за ноухауто, но в чест на истината, идеята си беше моя, и бяхме напреднали доста напред по реализирането и. През 2005 г отново имахме подобна идея с д-р Иван Омайников, и дори подадохме документи от името на РАМП-Сливен, да бъде изложбата предоставена на организацията. Така ни казаха тогава от министерството, че мястото може да има само един собственик. Бедна ви е фантазията какво стана – повечето от действащите развъдни организации, отправиха „кървави” писма до Министерството, да не се дава това място на организацията. Беше си точно по български. Сега изложбата щеше да е тяхна, и да я ползват, когато си искат, и колкото си искат.

Организирането на „зоологическа градина” за селскостопански животни, си е съвсем логично. Градските деца вече няма къде да видят животни. Край магистралите ги няма, по селата не останаха. Питайте някое дете, виждало ли е скоро магаре, на живо и ще видите, какво ще ви отговори. Магаретата децата ги смениха с понито.Така че, е съвсем нормално, да се съберат животни от различните видове и породи. Да се сложи една такса. Да има лектори. Да има дефилиране на животните в определен ден. Преди година, имаше един мераклия, да прави нещо подобно до Пловдив, но не знам докъде е стигнал. Скоро говорих с друг господин, който се е заел да прави нещо такова. Какъв е проблема, да се даде бюджет, като за зоологическа градина. Ами то както е тръгнало, вероятно там ще се гледат животните.
Другото, за което може да се използва изложбата, това е за провеждане на търгове – за разплодни животни и за клане. Към това, може да се прибави място за директни продажби на разплодни животни. По отношение на провеждането на търговете, се иска страшно голяма подготовка и работа. Дори се изненадах, като прочетох в програмата, че ще има търг на разплодни животни. Голяма смелост и самочувствие се иска, за това при сегашните условия.
В тази връзка ще ви приготвя и специален материал, както вие ги наричате ТОП СТАТИЯ. Също така ще ви напиша и  материал за изграждането на изложбената площадка.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here