Търгът на животни – не е проста работа

3

На изложението по животновъдство в гр. Сливен,  в програмата бе планирано да се проведе търг на разплодни животни. Съвсем нормално бе, този търг да се провали, и причините за това  точно даде г-н Георги Йорданов във ФермерБг

Животновъдният аукцион в Сливен да стане традиционен

Съвсем правилно зам. – министър Цветан Димитров допълва, че трябва да се работи по този въпрос.
В Сливен сме организирали няколко търга на говеда. Първите  два, бяха с вносни животни. Това беше, малко преди прехода,  и интереса беше много голям. Купи се всичко, което излезе на манежа. След като направихме тръжната зала, проведохме търг за кафяви юници, който мина безуспешно.
Спомням си, че Минчо Иванов от с. Кортен, беше изложил пет превъзходни  кафяви юници, и поради грешно поставена тръба, едната си счупи предния крак. След това, с голям успех, проведохме поне пет търга – забележете за зайци.
Защо не се реализира търга.
Причината е една – просто нямаме готовност за това. И от двете страни – продавачи и купувачи. Купувачите си мислят, че ще купят животните на по-ниски цени, от клетките или от фермата. Продавачите пък, са малко на брой.
За един търг има поне три месеца подготовка. Предварителен преглед на животните от експертите  на тържището, разгласа, определен ден и час, реклама на животните, каталог.
Имаше ли подготвен човек да води търга. Вероятно не. Все пак това е търг на животни и трябва много умение, знания и импровизации от водещия, да се вземе максималната възможната цена. Един такъв водещ, за трите часа на търга, също попълва банковата си сметка, с няколко хиляди евро.

Нямаше банков клон. Няма табло за следене на цената. Също така, малко трудно може да се увери купувача за идентичността на животното. Нали знаете, факири сме с марките. С други думи, пак стигаме до ДНК анализ. Без генотип, как да се купят на висока цена животните. Просто няма да стане. Преди известно време, в Германия бе купено едно теле за 120  000 евро, но то си имаше цялата картинка за неговото бъдеще. Дори веднага бяха капарирани ембриони от него, за няколко десетки хиляди евро.

Невероятните 120 000 евро за теле

За да се получат нещата, трябва да бъдат обучени хора, които да организират търгове, или продажба на животни за месо. Трябва да се обучи и човек, който да води търга. Трябва да изкарат курс, по водене на животни, и работещите в тържището. Къде сте видели на търгове животните да ги дърпат, подритват или двама трима човека да ги дърпат наляво или надясно. Няма такова нещо. Водача и животното трябва да вървят не само в синхрон, но и с определена стъпка. Това разбира се, важи най-вече за по-специалните търгове, но и при другите, това се прави. Има и търгове, при които животните се пускат в ринга, но за да стигнат до него, пак трябва подход.

Нов рекорд в САЩ – 49 000 долара за юница

По отношение подготовката на животните. Не е възможно с един маркуч да се направи тоалета на животните. Трябва по голяма баня, машинки за стригане, кантар, резервен манеж, където да се тренира, дори и място за почивка на гледачите. Трябва да се осигури, и време на купувачите да разгледат животните. Да се създадат условия за участие в търга, чрез мобилна връзка.

19 000 евро за теле

По отношение на купувачите, нещата стоят по-сложно. Все още, нямаме нагласа за купуване на специални животни. Нормално, защото нямаме и бикопроизводство. Нямаме и производство на женски разплоден материал. Разчита се, да се увеличи поголовието от купуването на случайни животни, на по-ниски цени. Големите ферми също не продават, защото и за тях разплода е кът. Ако продадат нещо, това ще е най-лошото от младите животни. Освен това, тези ферми са си заводи за мляко. Там се гледа да получаваш по 10 тона от крава, без значение, дали отговаря на всички изисквания на породата. Дори един фермер ми каза: -” Абе и с две опашки да е, с четири рога, и синя на цвят, за мен няма значение, важното е да ми дава 10 тона мляко”.
В Германия, големите ферми, също рядко участват с животни на изложения, но си плащат всички такси за членство. Вероятно времето за търговите идва, защото вече няма откъде да се купят качествени животни.
По отношение на цената, отиваме на европейски цени. Издръжката на една бременна юница, отгледана добре, отива към 2500 лв, което означава, че цената и ще е над тази цена. С други думи, приближаваме се почти до европейските цени, където цените са от 1600 до 2000 евро. С други думи, като извадим транспортните разходи, стигаме до 3000-3500 лева.

За да се вземат обаче тези, пари трябва да има достоверна информация за животното, и пак стигаме до ДНК анализа.

Като правило, с  организирането на търговете се занимават Развъдните организации. Например при германските развъдни организации, около 30% от бюджета се формира от приходи от търгове. Много важен елемент от развитието на асосиациите – ако се намалят субсидиите им, това ще са добре дошли средства.
По подобен начин, стоят нещата и при продажбата на животни за клане. Организирането на търгове не е лесна работа, но не и неизпълнима.
Обещавам Ви в следващия материал, да ви разкажа за търговете на зайци – от първо лице.

 Михаил Михайлов

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Какви търгове какви скъпи животни ние нямаме политика защитаваща животновъдството утре една наредба и гориш това е за държави които ценят родното и защитават животновъдство си имат закони не променени сто години а не като нас сряда и събота наредба а големите ферми са перални за пари скоро и те ще изчезнат нека операт някой лев

  2. вероятно сте права, но ние сме длъжни да кажем как се прави по Европа. има хора на които им плащат за да правят това

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here