ДНК проба – не е чак толкова просто

0

Съвсем наскоро, четохме изказвания на двама специалисти – първия Андреа Росати, генерален секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки (EAAP), който само с една дума, даде оценка за селекцията /не казваме нашата/:
– “Когато имате надеждна идентификация, тогава вече можем да говорим за развъждане”.
Г-н Георги Йорданов -директор на ИАРЖ сподели, че започва работа лабораторията за ДНК анализ. Най-напред ще се удостоверява бащинството, и след това ще се разширява дейността. Вероятно, трябва да се започне с такива изследвания, за да се разбере кой – кой е.
Интересно ще стане, ако агенцията публикува резултатите, така както е и по регламент. Този период на проверка трябва да е много кратък, през него да се обучат работещите в лабораторията, и съответно да се доставят нови чипове, и се увеличи информацията, която можем да получим, чрез ДНК анализа. За да направи ход напред млечното говедовъдство, трябва генотип на женското животно, което означава – нов чип. За да се знаят заболяванията предварително трябва друг чип. Което означава – осъвременяване на машината, организацията за вземане, пакетирането и доставка на пробите, също е много важно. Цената за проба и достоверност на резултатите пък е най-важното. В тази връзка публикуваме точка от седмичният доклад за селското стопанство и селския живот  за Германия.

  ДНК пробите в Германия се вземат, чрез предвидената канюла към ушната марка. Паспортът на новороденото животно, се издава след извършване на анализа, и резултатите са върнати на обслужващият фермата ветеринарен лекар. Често паспортите се издават със закъснение, поради проблем с пробите-неправилно изпратени, развалени и др.

В лабораторията, пробата  се изследва за вирусна диария по говедата (BVD). Без задължителното вписване на резултата от BVD, в базата данни HIT, не може да бъде издаден паспорт за едър рогат добитък. В тази връзка, отново са издадени указания, за да не се стига до забавяне издаването на паспорт, и телетата да не могат да бъдат продадени.

  Използване само транспортните чанти, предоставени от лабораторията, асоциацията  със съответната вътрешна опаковка (пластмасова торба)

  пликът трябва да е добре затворен

  Поставяне на адресния етикет на маркираното място

  върху транспортните торбички трябва да пише “Безплатна ветеринарна пратка”това  не означава “платена пощенска пратка”. Бележката представлява само класификация на пратката в конкретна група от биологично опасни продукти.

След изследване пробата, в лабораторията данните по ветеринарните въпроси се изпращат в тяхната система, и съответно издава паспорта. Ако е необходима друга информация, свързана със селекцията, тя се изпраща на развъдните асоциации. На външен вид лесно – марка с канюла, на практика си е направо трудно, и както обикновено стана напоследък, потърпевши са фермерите.

Съвместна публикация на Овцевъд & Козевъд и Говедовъд.ЕЮ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here