Как и какво могат да продават фермерите

1

Много пъти в разговори с наши фермери, те се мъчат да ни убедят, че в другите държави си търгуват, без да спазват никакви правила. Ние сме писали за Румъния, която е най-близо, в това отношение до нас. Там обаче, много отдавна правят фермерски пазари, в закритите пазари също по-голямата площ е за производителите. Сега при нас стана така че, за производителите няма място.
От 1.01.2017 г в  Полша фермерите имат право да се разпореждат с произведената от тях продукция, но при определени условия. Какви са те, ще разберете  в този материала , който е от няколко дни, така че, е съвсем „пресен” и точен.
Говедовъд.ею

Продажбите на дребно в селското стопанство и директните продажби са механизми, които улесняват фермерите да продават продукти, произведени в стопанство.

За да се започнете търговията на дребно в селското стопанство, трябва да имате регистрация за тази дейност. Ако се търгуват продукти от животински произход или храни, регистрацията се прави при ветеринарния лекар.

Условия на търговия на дребно в селското стопанство

Терминът “селскостопанска  търговия на дребно” е различен от този – “директни продажби“. Търговията на дребно, включва и производството и преработката на храни, например – производството на сирене, масло, кисело мляко, колбаси, пушени риби, конфитюри, кисели краставички, хляб (което не е възможно при Директни продажби), и  продажба до крайния потребител  във фермата или на пазара.

Като част от тази дейност, земеделският стопанин може да преработва и продава произведената от него храна на крайни потребители (не чрез посредници).
Друго условие е произхода на храната, да е изцяло или отчасти от собствено производство,  стойността на продажбите не може да надвишава 20 000 PLN – /9140 лева/годишно. До тази сума продажбите не подлежат на облагане с данък. Производството и продажбата на храни, не може да се осъществи чрез посредника. Единствените изключения са фестивали, изложби, панаири и панаири.

Изисквания, които земеделският стопанин трябва да изпълни:

 • когато преработвате продукти и ги продавате, не можете да наемате хора (с изключение на клането;
 • продажбата може да се извърши във фермата или на пазара;
 • продукти с растителен произход са:  брашно, зърно, люспи, трици,масло и сок, получен от суровини, получени от самостоятелно отглеждане;
 • водене на отчети за продажбите;

Определяне  място за продажба на храна

Мястото, където земеделският стопанин извършва селскостопанска търговия на дребно, трябва да отговаря на определени изисквания:

Всичко да е написано  четливо и видимо за потребителя;

 • да включват думите “селскостопански продукти за продажба на дребно”;
 • данни, включително име и фамилия, адрес, мястото на производство на продаваната храна;
 • ветеринарен идентификационен номер на стопанина  осъществяващг търговията на дребно;

Директни продажби

За разлика от търговията  на дребно, директни продажби, се отнася само за непреработени продукти от животински произход . Производителят прави директни доставки до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно.

Какво може да продава един фермер в пряка търговия?

При директните продажби земеделският производител може да търгува само с продукти от животински произход.

Тези продукти включват:

 • трупове и карантии от домашни птици – кокошки, патици, гъски, пуйки, пъдпъдъци, токачки, също трябва да се знае, че производството на пуйки във фермата да не надвишава 2500 пуйки и 10 000 бройки от други домашни птици;
 • трупове или карантии от зайци, чието производство не надвишава 5 000 броя годишно;
 • сурово мляко, коластра или сурова сметана получено от крави, кози, овце;
 • яйца от домашни птици или щрауси (например кокошки, пъдпъдъци, щрауси);
 • непреработени пчелни продукти (т.е. мед, пчелен прашец, пчелно млечице);
 • трупове или карантии от дивеч;
 • рибни продукти;
 • живи охлюви.

Къде можете да продавате директно?

Директните продажби се извършват от мястото на производство, т.е. във фермата, пчелина, от корабите, на пазарите. Директните продажби могат да се извършват и под формата на доставки до обекти за търговия на дребно, които отиват пряко до  крайния потребител. Това са например магазини, ресторанти, столове.

Директните продажби могат да се извършват в провинцията, в която се извършва производството, и в съседните провинции. Изключение са продажбите на изложения, панаири, пазари или базари в цялата страна.

Необходима документация

Трябва да се води  документация. Това може да е бележник, в който трябва да се записвате информация за количеството  на продадените продукти в дадена седмица или месец.

Хората, които продават хранителни продукти, трябва да имат здравна книжка . –

Издаването на решение за вписване в регистъра  на фермата е основата за продажба на продукти в дома, на пазара или в магазини.

Също така  продаваните продукти трябва да бъдат маркирани.  Етикетът трябва да е видим, включително име и адрес на продавача и ветеринарен идентификационен номер .

Продажбата на хранителни продукти  без регистрация в посочените институции е незаконна и земеделските стопани съответно се глобяват.

Източник:gazetaolsztynska

 

1 КОМЕНТАР

 1. Сложното у нас, не е самото производство на първична земеделска продукция, а изискванията за преработвателните предприятия, които не се съобразяват със спецификите, а са просто копирани от незнам къде си… Как може в Италия, например, един малък семеен месарски цех да е 2-3 стаи, а тук 200кв.м не ти стигат. Мое мнение е, че изискванията са прекалено високи, за да могат само големи вериги да ги изпълнят. Фермерските пазари са държавна политика за поддържане на местното производство, а ние всички знаем колко са далновидни нашите управници…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here