„Спасяването“ на пазара на мляко мирише на мухъл и нечистоплътност

18
04 – май – 2018

„Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.”, се казва в проекта за Наредба за допълнение на Наредба № 1 от 2016 г. за хигиената на храните, качена на сайта за обществено обсъждане strategy.bg. С прости думи това означава, че в една и съща мандра не могат да се произвеждат млечни продукти и такива от растителни мазнини. Производителите ще имат едномесечен срок да решат към коя пазарна ниша да се ориентират, повелява проектонаредбата.

И докато мнозинството пляска с ръце на инициативата на МЗХГ и дори говори, че е необходима тотална забрана за производство на продукти от растителни мазнини (ако се доверим на интернет форумите и социалните мрежи), ние в ИнтелиАгро сме разтревожени. Ще ви обясним защо.

 1. Към така предложената проектонаредба практически липсват мотиви. Единственото, което се споменава са предприетите „редица инициативи и мерки, имащи за цел от една страна да повишат търсенето на сурово мляко чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, а от друга – да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти, включително и посредством по-нататъшно усъвършенстване на законодателството за т.нар. “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“. Това само по себе си не може да представлява аргументация за направените предложения.
 2. Така направените предложения представляват практическа полу-забрана за производство на продукти от растителни мазнини – както с оглед на срока, който се дава на мандрите да решат какво ще произвеждат, така и с допълнителните инвестиции, които са необходими, за да запази дадена компания и двете си производствени линии;
 3. Подобна практика не е известна в ЕС или други страни по света. Европейските производители използват растителни мазнини в производството на определени продукти и ограничаването на производството в България, не означава, че на вътрешния пазар няма да се продават вносни продукти с вложени растителни мазнини. Това ще влоши конкурентната позиция на българските производители;
 4. Всъщност, основната съставка, използвана в т.нар. „имитиращи“ продукти е палмовото масло. То е естествен продукт, който се използва широко в хранително-вкусовата промишленост по света, за да замени доказано вредните транс-мазнини (отпадъчния продукт при извличането на палмово масло дори се използва за подхранване на кравите в Нова Зеландия). Основните притеснения по отношение на употребата на палмово масло в света са свързани с влиянието на увеличаващото се производство върху околната среда (изсичането на тропическите гори, за да се увеличават палмовите плантации), а не толкова върху здравословните аспекти от употребата му. По-ниската му цена го прави естествен конкурент на животинските и други растителни мазнини.
 5. В мотивите към проекта на наредба се твърди, че е направена оценка на въздействието от външен изпълнител, но въпросната оценка не е приложена към документацията. Не става ясно какъв би бил икономическия ефект от приемането на проекта, както по отношение допълнителните разходи за частния сектор, така и по отношение на потенциална загуба на работни места, понижена конкурентоспособност на някои предприятия или повишаване на цените за крайния потребител;

В заключение, бихме искали да кажем следното: не твърдим, че консумацията на растителни (или животински мазнини) е вредно или полезно. Това, в което вярваме е информираният потребителски избор и свободната стопанска инициатива. С така направеното предложение за изменение на наредбата се създава опасен прецедент, при който практически легален бизнес (вкл. в Европа) преминава в режим на забрана, за да се гарантира бизнес за определени стопански субекти. Това не се случва от някаква загриженост за потребителя (както всъщност се възприема масово), а от лобистки интереси, които са опитвали това и по-рано (виж тук).

Ако има проблемите на пазара на мляко у нас, те са от съвсем различно естество – слаба продуктивност на стадата, непостоянно качество на продукцията, ниска ефективност на производството, липса на организираност у производителите. Все неща, които могат да се подобрят при наличие на воля. Но не и по този начин.
inteliagro.bg

18 КОМЕНТАРИ

 1. Не бих казал, че разбрах много добре каква е позицията на ИнтелиАгро или пък Вашата по този въпрос. Аз също не знам, дали консумацията на консумацията на растителни мазнини ( палмово масло ) е вредна или полезна. Може би съм с по чувствителен стомах, но след употреба на сирене, което съдържа такова масло винаги имам киселини. Моята лична позиция е, че когато купувам СИРЕНЕ или КРАВЕ МАСЛО много държа те да са направени само от МЛЯКО !

  • Вие държите да е от мляко, аз също искам да е от мляко. въпроса отива до контрола. Ако имаше такъв, тази Наредба не е необходима. Сигурно ще имаме позиция утре. Всъщност борбата по този казус сега започва. това е борба на интереси о лобизъм. нещо съвсем нормално. така е навсякъде по света.

 2. Не знам как точно стоят нещата с контрола. Факт е, че палмовото масло присъства в много ” млечни ” продукти въпреки, че не е указано. Но все пак, ако в една и съща мандра се прави и истинско сирене и сирене от или със палмово масло контролът става доста по труден. Затова може би наистина е по добре да не се произвеждат и двата вида на едно и също място.

 3. а вие как мислите- невъзможно ли е в мандра която попада при тез без палма няма да сложат растителни мазнини. контрола-това е истината. сега имаме контролен орган. Министъра прави втори такъв на подчинение на него. така,че от тук нататък ще имате двама проверяващи, може да станат и трима

 4. Създаването на втори контролен орган за ме не едно признание, че първият не си върши работата, а това пък не дава абсолютно никаква гаранция, че нито втория, нито третия и т.н. ще се справят с положението. И все пак бих предпочел, двете производства да не са ПОНЕ на едно и също място.

 5. ами така е и с държавната сигурност- в Русия има ФСБ и още една организация, така е и в САЩ, Ами ще напишем нещо утре ама нека хапнем агнето. На вас също хубав празник утре.

 6. Беше въпрос на време и лобито на вносителите на палмови мазнини да излезне с позиция. Естествено това лоби е доста по-силно от нещастния гласец на бедните млекопроизводители. Аз лично не вярвам че ще се стигне до някакви рестрикции за употреба на палмови мазнини в млечните продукти колкото и вредно да е .

  • Грешите г-н Севов. Това не е гласа на млекопроизводителя, това е гласа на другото лоби. Тук играта е на висока лайсна, не е за разговор по мрежите

  • и още нещо. Млекопроизводителя в голямата си част не е беден, нека да не го обиждаме

  • Г.н.Севов за здравето човешко не мисли търговеца. Важни са милионите и най-важното.Де Де сетоооо!!! За това и е лобирането на Европейските и Б.г. чиновничета. Севдо тези хора не са виждали животно. Млякото за тях е продукт който се прави по рецептурник. Те и от жена не са бозали само от бурканче. Какво да измисли главата на такъв “чиновоподобно”

 7. Кога палмите правят сирене бе вие луди ли сте кво сте палмовата мазнина е канцерогенна

 8. Не виждам защо контролния орган трябва да се превръща в пъдарин и да дебне по мандрите. Нали тази продукция е етикетирана и е по щандовете на магазините. Много лесно е да се установи кой хитрува. Знаят се и фирмите които внасят палмови мазнини, предполагам не се много. Бърза справка в митниците ще го покаже. Може лесно да се проследи веригата до съответните млекопреработватели и т.н. Просто е въпрос на воля да се установи контрол. Няма нужда от безброй не работещи контролни органи.

  • Севдалине,топлата вода е открита много преди нас бе брат.Естествено ,че могат.Могат и контрабандата на цигари,алкохол,нефтопродукти ,наркотици….да спрат.Всичко може -нямат интерес да го направят.Това са милиарди ,които си разпределят.Как си представяш ,да спрат тия благини.

 9. Произвеждат сирене с палмово масло и го продават като сирене от чисто мляко.Нищо че палмовото масло е по евтино.И сега ги болииии.Не знаели дали е вредно…. Как всички знаят,че е доказано вредно,само вносителите и собствениците на мандри не?!?!?

 10. сирене вече се произвежда само от сухо мляко . Колкото до този ребус, тои е доста странене. Контролния орган е достатъчен да регулира нещата, но все не се случва. Сега министъра ще прави втори контролен орган и то коректне- с кои обаче не е казано

 11. Вече повече от десет години се води една измислена война с мирис на много пари и опасна игра със здравето на българите. Крайно време е да се забрани изобщо влагането на растителни мазнини в млечните продукти и пълна забрана съществуването на имитиращи продукти. Причините са много. Първо, вече целият свят тръби за вредноста от палмовата мазнина и е факт забраната им в страни, като САЩ и Русия. Нека не забравят НЕуважаемите лобисти защитаващи палмата, че проблема е в това, че се влагат огромни количества в килограм готов продукт, които са си направо чиста отрова за хората. Палмовото масло е силен канцероген особено в тези концентрации, които влагат производителите на имитиращи продукти. Развитите страни отдавна са се отказали от внасянето и влагането на палмовото масло в хранителната индустрия, те ограничават продажбата на продукти, които го съдържат, и на етикета задължително отбелязват наличието му. Много от вас вероятно не знаят, че палмовото масло се използва широко за смазване на металургично оборудване. Единственият плюс на палмовото масло за потребителя е неговата цена. Но когато става дума за здравето, най-добре е да забравим за икономиите. Статистиката за 2017 год. е направо стряскаща. Официално се влагат по 1000 тона палма на месец в имитиращи продукти. Това прави 12 000 тона или 12 000 000 кг. палма на година. Всеки българин средно е хапнал по два килограма палмова мазнина за година. Ако предположим, че половината не употребяват такива продукти значи три милона от тях добре са хапнали масло с което в белите държави си смазват машините. Температурата, при която маслото се топи, е по-висока от температурата на човешкото тяло. Когато то попадне в стомаха, се превръща в лепкава като пластилин маса, която се опитва да слепи и други компоненти. Това води до диабет, онкологични тумори, импотентност и безплодие вследствие хормоналната недостатъчност при мъжете, нарушение на обмяната на веществата, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, рак на гърдата и простатата. След това се чудим, защо сме най-болната нация.
  Второ от това, че се влага палма страдат всички по веригата от зърнопроизводителите, фуражопроизводителите, животновъдите млекопроизводители и стигнем до млекопреработвателите. Всички те са обречени на фалит. Въпрос на време е да стане факт.
  Трето на фона на така изброените губещи от ситуацията е гнусно да излезе някой и да плаче, че видиш ли ще се наложи да си затвори имитиращото предприятие и видиш ли ще пострадат хората, които ще останат без работа. Моят отговор е …. в такъв случай няма ли да е по-лесно да се снабди с напалм или да ни вкара в газови камери за да ни приключите скорострелно. Опс, забравих че така няма да може да направите много кинти.
  Време е да се спре геноцида, който става пред очите на управляващи и опозиция. Време е!!!!
  ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ С ЦЕЛ ЗАБРАНА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ, КАКТО И ЗАБРАНА ИЗОБЩО НА ИМИТИРАЩИТЕ ПРОДУКТИ. С продължителност приемане на искането.
  Мисля, че сме достатъчно много за да се чуе нашето искане и не само да се чуе, а да се приеме.
  Засегнатите пряко сме стотици хиляди …. зърнопроизводители, млекопроизводители и млекопреработватели. А косвено засегнатите потребители са милиони.
  15 юни е една добра дата за започване на Национален протест.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here