Още за шишета с мляко по пазарите

41

Нерегламентирана продажба на сурово прясно мляко на открито в Кюстендил – това съобщение се появи в доста новинарски издания, дори и в новините на някои телевизии.
Всъщност новината не е никаква новина. Всичко си е  щрих от ежедневието на един пазар на междублоковите пространства. Разликата е тази, че млякото, което  се продава не е само от възрастни хора, а и от млади.
Колкото до проверките и ефективността от тях е видно, че резултата е нулев. На всеки пазар в страната може да се види тази картинка – дори асортимента на много места е доста по-богат, отколкото в някой квартален магазин. Освен млякото има сирене, извара, масло, ракия – няколко вида, вино, сланина, суджук, трахана, юфка и още доста други хранителни продукти. Като правило, продаващите такива стоки не са кой знае, колко много по пазарите. Повечето пъти се броят на едната ръка.
Чудна работа, как така, постоянно се правят проверки и глобяват нарушителите, а те не изчезват. Глобата от 1000 лева си е доста сериозна санкция.
Предложението за млекомата към днешният ден си е направо абсурдно. Както се казва,  инвестицията  е над 10 хил.лева. Освен това, производителя трябва да има млекосъбирателен пункт, което означава още десет хиляди лева. Третото е, че фермата трябва да е регистрирана по чл.137 на ЗВМД. И накрая, два пъти месечно, трябва да се извършва самоконтрол на млякото в неутрална лаборатория. И последно на автомата се отчита всеки продаден литър мляко, дори по закон трябва бъде свързан с НАП, което означава данъци.
Би трябвало на всички да е ясно, че така съхраняваното мляко, преди продажба е изключително рисковано за здравето на потребителите. Никой не знае какво „има” в него. Приказките, млякото ми е перфектно, само от зелена тревица или слама, просто са за наивници.
Ние също си купуваме мляко от ферма, и нямаме нищо против такива продажби, но нека да не бъде застрашено здравето на потребителя. Това за шишетата втора употреба също е истина. Има продавачи, които използват нови шишета със самозатварящи се капачки, но повечето са втора употреба. Няма необходимите изследвания за микроорганизми, соматични клетки и поне масленост и протеин.
При пробата на един млекоанализатор, купихме мляко от млада жена на пазара, и се оказа, че броя на соматични клетки е над 700 000. Тя ни уверяваше, че кравата и е едничка, по цял ден си хапва тревичка и я доят с ръкавици. За продажби директно на мляко от фермата има правила и трябва да се спазват. Някои фермери казват „ама много са тежки”. Това може да се обсъди с контролния орган и съответно намалят някои от изискванията, ако е възможно.
Като обобщение: млякото, което се продава в бутилки по пазарите в повечето случаи:

– няма контрол за качеството,
– съхранява се неправилно- направо на тезгяха,
– няма проследяемост,
– това са млека произведени повечето пъти във ферми, които не отговарят на изискванията и дори имат забрана за продажба
-производителя не внася никакви данъци- само таксата за сергията
-не се плашат от контролните органи
-контролните органи не могат да се справят с тези продажби / нормално е отговорника в Кюстендил да бъде наказан за това- все пак района е рисков /
-никой не е против да си купуваме мляко от фермата, но при спазване на определените условия и гарантиране здравето на потребителя.
-това , че продавача бил възрастен не е никакво извинение, правилата са за всички

Генерален извод: Спокойно – продажбите по пазарите на млека и млечни продукти ще продължи докато не се сложи ред в млекопроизводството и млекопреработкат. Дано да не използваме канадското законодателство в тази посока – затвор за продаващите сурово мляко.

Говедовъд.ею

41 КОМЕНТАРИ

 1. А да си купиш мляко от магазина не е ли рисковано?Първо не се знае истинско мляко ли е.Колко консерванти има в него.А с такива храни постоянно ни тровят.Нашите баби и деди са си купували от магазина? Нека първо започнат истинси проверки при производителите на салами,сирена,пастети,кайма.

 2. Продажбата трябва да бъде разрешена.Всеки сам решева от къде какво да си купи.това е форма на елементарна селска предприемчивост.Хората трябва да имат препитание.

 3. Като не го изкупуват мандрите ние ще се спасяваме сами нашата майка България за нас е мащеха!!!

  • Ilian Ivanov Мая БЪЛГАРИЯ няма вина !!!Виж държавническите ни чиновници имат вина за всичко !! Толкова престъпления направиха и няма нито един в затвора

 4. Мляко, нито прясно,нито кисело не мога да си купя от магазина, защото съм алергична. Но пък си купувам домашно и си квася и ми е сладко и вкусно. Веднъж взех от един дядо, но много миришеше и от него неповторих. Има съвестни животновъди с отлично качество на млякото. Отдавна не пазарувам от магазина.

 5. Често купувах мляко от магазина. Шишетата измивах и прибирах. Едно от тях , не съм измила и познайте като го отворих , какво видях.? Някаква жълта боя ,която дори не мирише на вкиснато мляко. От тогава не купувам прясно мляко от магазина макар , че много обичам.

 6. Глупости !! Че какво е престъплението че си продава човека млякото !!Какъв е проблема .То в магазините мляко ли копуваш . Народа търси домашното а не купешкото

  • Какъв е проблема ли? Много прост. Млякото в мсгазините ще си стои а това е загуба на пари на вносителите на сухо мляко и други боклуци и за производителите на мляко и млечни продукти. Ето това е проблема.

  • Gergina Todorova Да така е !!! Но каквото и да правят не могат да спрат никой !! Защото не са един двама а почти всички животновъди а хората си обичат дирекно от производителя защото знаят какво консумират !!

  • Не се пише кОпуваш, кУпуваш!!! България е на това положение заради неграмотни многознайковци като теб.

 7. Ot domashnoto mliako po dobro niama. Selskia proizvoditel niama da sloji dobavki, ago prodava 4isto i toku shto izdoeno.Poglednete kiselite mleka v magazina . Tova ne e kiselo mliako. V nego ima suho mliako i smetana.

 8. Тъпи журналисти драскачи. Нали ако веднъж се издъни , на един да се пресече млякото мълвата плъзва и продажбите рязко падат може и никой да не купува Тези хора са всеки ден на това мвсто от двадесет и нагоре години Хората от квартала ги познават и им имат доверие искате рязко да скочи цената от левче дори на. Три. Лева. С тези млекомати лаборатории данъци Искате да убиете и малкото останало дребно животновъдство Да купуваме разредените боклуци от магазина

 9. Един дядо в наше село се появи със сирине.Не му дадоха да си изправи главата тези от БАБХ.

 10. Какъв Ред,то не останаха животни.Ред яжте отровите на Кауфланд, Лидъл и Била.Щото млякото в шишета е вредно и не е хигиенично.Патоци.Наеремето дядо доеше на ръка овцете и пиеше направо още топло и неподварено и живя 100г.Без рак,диабет, хипертония и пр.И аз съм производител и аз пия мляко от бутилката, Биволско не съм се отровил нито разболял,не съм навредил нито на тия дето си позволяват да си купят от мен вече 20г.Ама с тия изгъзици 90%от българското животновъдство умря.Е, вярно хигиена трябва да има!Но!Тия тъпотии развиват нас животновъдите-продтаците.Некс ви хранят драги българи с сухи емулсии, палмови примеси ,Ета и всевъзможни боклуци в цветни лъскави опаковки на по името мляко!Мляко,което не е мляко,и не е българско.Иняма кой да защити Българското кисело мляко!То,го няма, няма ги животните,няма ги и Българите!

  • що се правиш на блъснат . колко мляко се продава след антибиотично лечение на животни . даваш проба и продаваш и плащаш данък . точка

 11. Да започнат проверки на лъскавите мандри……..във всяка от тях има склад пълни със палмово масло,заместители и поне 5 Ета…………

 12. Тези шишета са единствения начин стотици хора да ядат нещо ИСТИНСКО

 13. След като мандраджиите се подиграват с цената на млякото, фермерите да излизат на улиците.

 14. Защо му е на Канадеца да продава мляко на улицата?Колко сме назад с тия неща !

 15. Само с продажбата на улицата можем да изразим протеста си

 16. Ако цената е нормална няма да ги има шишетата..неможе овче мляко 1лв/л

 17. СУРОВО МЛЯКО,ама ИСТИНСКО! Пастьоризирано , ама ФАЛШИВО.Пълно с Е-та( 200-300) и двоиният СТАНДАРТ на Европа – за нас БОКЛУЦИТЕ!?!

 18. Ма що бе,затворете ги,там,ще имат повече права от колкото сега,ще меришат на хубаво,що нема да работят в лайната,ама нали проблема са ви те ,поне ще си починат там,ако не друго

 19. ЕС не ни донесе нищо добро.
  Отне ни благата.щастието,усмивката,спокойствието.ЕС ни унищожи

 20. Много правилно,но ние сами се набутахме ние сами си сложихме углавниха или хомота на шията си.

 21. при нас мандрите спряха да копуват мляко интересно с какво работят?

  • Не се пише кОпуват, а кУпуват!!! Защо се мъчите да пишете след като и втори клас ви куца??? СРАМОТА!!!

 22. Здравейте ,гледам160 овце и от 1.06 18 г мандрата спира да ми изкупува млякото тъй като нямали достатъчно шофьори. Като не мога да го продавам и лично какво трябва да го правя господа управници?Как може до 31 май да е качествено а от 1 юни – не , спрете с тази бюрокрация и убийството на земеделските стопани иначе ще дойде ден истинското мляко в България да се купува с рецепти от аптеките!

 23. Интересна страна е България – никой не мери внесения с танкери бензин, има някакви нивомерни устройства, един вид като пръчицата, с която се измерва маслото в двигателя – на око.

  Ама виж, на млекомата ще му турим касов апарат да печата бележки и ще го свържим с Нап. Браво на такива управляващи, които направиха страната най-бедната в ЕС. А още по-браво, че успяха да набутат чуждестранните вериги да ни обясняват какво е мляко, да подкупят Миро Найденов, той да смени стандарта на киселото ни мляко. Управляващите допуснаха геноцид над народа като чрез занемарено управление разрешиха поставяне на разни соеви продукти в млечните, които соеви се оказаха отровни направо, затова е алергичен народа български, затова измираме като мухи, а колкото и да се дават пари за лекарства щом ни убиват с храната, няма как да се оправим. Такова повсеместно убийство на населението няма никъде в бившия източен блок защото нашите са най-напредничавите убийци в ЕС, нали така.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here