Продължаваме за шишето с мляко по пазарите

8

Публикувания от нас материал:

                Още за шишета с мляко по пазарите

предизвика много коментари – над 30 и прочитайки ги, може да се направят изводи за много неща. От тежкото положение на „малките” млекопроизводители, комерческото отношение към проблема на безскрупулните търговци, незнанието на някои,  рисковете за увреждане на здравето на консуматорите. Всъщност всеки е прав, в защита на своята си теза, но все пак, има някои писани и неписани правила, и морални норми, които трябва да се спазват.
Коментиращите, със своите изказвания, отново показаха, колко нерешени проблеми има, около това шише с мляко.
Говедовъд.ЕЮ


Маиа Стефанова
А да си купиш мляко от магазина не е ли рисковано?Първо не се знае истинско мляко ли е.Колко консерванти има в него.А с такива храни постоянно ни тровят.Нашите баби и деди са си купували от магазина? Нека първо започнат истински проверки при производителите на салами,сирена,пастети,кайма.

Много точно казано. Когато започна дискусията за двойния стандарт, ние поставихме въпроса и за “троиния” стандарт при нашите продукти. Дали някой ще посмее да направи такова изследване, ще покаже бъдещето. Истината за нашите продукти е много по-важна за нас, от тази за европейските продукти. Всъщност там отклоненията са минимални и просто са изсмукани от пръстите, за да можем да се присъединим към първите държави, които наддадоха вой по тази тема.
Говедовъд.ЕЮ


Стоян Димитров
Да едем европейските отрови по добре ли е?

Трябва да ви разочароваме, но досега в извършените анализи положението е точно обратното. Преди няколко години бяха изследвани 3 чужди и десетина наши масла. При чуждите се оказа, че съдържанието на водата не отговаря с един процент от написаното на етикета. Другите са с отлично качество и точно по етикета. При нашите от 10, едно беше в час, но при него не бе написано съдържанието на водата. Останалите девет бяха в миманса, а в няколко от маслата дори не се разбра с какъв произход е мазнината от която са направени. Така че, по-добре е да  ядем чуждата „отрова”,  както се изразявате, отколкото нашата.
Говедовъд.ЕЮ


Stefan Doychinov
Продажбата трябва да бъде разрешена.Всеки сам решева от къде какво да си купи.Това е форма на елементарна селска предприемчивост.Хората трябва да имат препитание.

Ние сме за това, но при определени условия. Думата препитания в контекста на разговора за продажбата на здравословни продукти за храна, сякаш не е уместен. За да помогнеш на някой да се препитава, обикновено вземаш нещо от него, което му плащаш и след това хвърляш. Говорим за сериозни неща – за производство на качествени храни и здравето на хората. Така че, има доста опарили се от такава покупка (имаме случай, когато наш читател ни каза, че е купил биволско мляко по пет лева литъра, продаван пред един софийски Лидъл, и след това го е хвърлил).
Тук вече отиваме на другия полюс – не селска предприемчивост, а селски тарикатлък.
Говедовъд.ЕЮ


Polya Koleva
Мляко, нито прясно,нито кисело не мога да си купя от магазина, защото съм алергична. Но пък си купувам домашно и си квася и ми е сладко и вкусно. Веднъж взех от един дядо, но много миришеше и от него неповторих. Има съвестни животновъди с отлично качество на млякото. Отдавна не пазарувам от магазина.

 Така, както сте го написали, имаме чувството, че играете на „тука има тука няма”. Всъщност вие потвърждавате горе написаното от нас.
Говедовъд.ЕЮ


Ана Иванова
Често купувах мляко от магазина. Шишетата измивах и прибирах. Едно от тях , не съм измила и познайте като го отворих , какво видях.? Някаква жълта боя ,която дори не мирише на вкиснато мляко. От тогава не купувам прясно мляко от магазина макар , че много обичам.

Ако забелязахте, няколко пъти употребяваме думата “троен” стандарт у нас. Вероятно е точно така, както казвате. Би било добре да сигнализирате на съответните органи. Във всеки град има офис – в защита на потребителя. Не трябва заради една фирма да слагаме всичките под един знаменател. Все пак, на тази бутилка е имало етикет с името на производителя и срока за годност. Питайте Ваши познати, от коя фирма си купуват качествено мляко.
Говедовъд.ЕЮ


Тук обединяваме три коментара в едно, защото засягат един и същ въпрос.

Ilian Ivanov
Глупости !! Че какво е престъплението че си продава човека млякото !!Какъв е проблема .То в магазините мляко ли купуваш . Народа търси домашното а не купешкото

Gergina Todorova
Какъв е проблема ли? Много прост. Млякото в магазините ще си стои а това е загуба на пари на вносителите на сухо мляко и други боклуци и за производителите на мляко и млечни продукти. Ето това е проблема.

Gergina Todorova
Да така е !!! Но каквото и да правят не могат да спрат никой !! Защото не са един двама а почти всички животновъди а хората си обичат дирекно от производителя защото знаят какво консумират !!


Много истина и много противоречия. Престъпление е, ако продаваш непроверен продукт, по отношение на качеството, дори и всичко да е ОК. Думата “домашно” не означава КАЧЕСТВЕНО. Правилата в момента, не забраняват да има директни продажби от фермите и по Наредба 26. Друг е въпроса, че има някои излишни изисквания /прочетете наша статия – Наредба 26 – 26 стъпки до Рая/. Все пак, ако се продава мляко, както се казва „на черно”,  поне трябва да се казва на купувачите, да го консумират след варене. Не трябва да забравяме случая, отпреди няколко години, когато в Кюстендилско и Врачанско имаше заразени от Бруцелоза над 50 човека. Кой ще им върне здравето на тези хора, те винаги ще бъдат ”жигосани” за цял живот, носейки негативите на това заболяване. Колкото до това, че млякото в магазина ще стой, по-голямата загуба е за фермерите, че като няма консумация им пада цената на суровината. Все пак, не всичко става със сухо мляко и растителни мазнини. Но си е направо проблем това. Това е проблем и за коректните млекопреработватели – те или трябва да станат, като тези които работят с растителните мазнини, или трябва да пуснат както се казва “кепенците”.
Колкото до спирането на продажбите на бутилките, може да стане само за една седмица, ако реши някой. Виждали сме го в една друга държава, където само за една седмица, спряха продажбите на мляко в бутилки и сиренето. Решението беше – продавачите влязоха в един салон за продажби, със своите продукти, след като преди това минаваха ветеринарен контрол. Купувахме сирене от една жена която отглеждаше 10 биволици.

Останалите коментари в следващата статия: Белият дух в бутилката
Говедовъд.ЕЮ

 

 

 

 

 

8 КОМЕНТАРИ

  1. Вие всичко друго отправихте шишетата с мляко ви пречат!! Ми идете го изкупете от хората на добра цена и те няма да ходят с шишета!!

  2. А БЕ другарче ти ФЕРМЕР ЛИ СИ. ИЛИ ЧАНТАЖИЯ ЧЕ СТИГНА ДО ШИШЕТАТа. Май си партиен че разбираш всичко

    • Абе Статев ти мен не ме мисли а какво да правят хората с две три кравички с които си помагат на мизерните пенсиики??? Затвориха млекосъбирателните пунктове ,да крадат ли?? Ти БЕ на село живял ли си да видиш как ще разбираш!! Да поне от село ,мляко и животни разбирам!!

    • Михаил Статев на село в бившия стопански двор регистрирана по 137по 26 и по всички наредби и наредбички,а що се отнася до ПРИНЦЕСА живота ме научи да паса, да доя да съм майка , баба, съпруга и понякога ПРИМЦЕСА!! Да Ви изреждам ли още, така е тук на село в този бранш на който някой смятат само субсидиите а не виждат ,че литър минерална вода е по скъп от литър мляко! И ако не се лъжа по памет Вие сте ветеринарен лекар или поне бивш и не ви отива с такава ирония да говорите за труда на хората,защото това наистина е къртовски труд!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here