2 част: – Основни външни фактори влияещи на репродукцията

0

3.СТРЕСЪТ

Грубите обноски, шумът, пренаселеността, йерархичните борби в стадото, болката и травмите, транспортът, гладът – са все фактори, които предизвикват стрес у животните. Вследствие на това, в организма се отделят в голямо количество адреналин и кортизол.
Тези хормони повлияват негативно протичането на половия цикъл, следродилния период и нормалните репродуктивни функции в организма като цяло. Високите нива на адреналин отпускат матката. По време на еструс това затруднява придвижването на сперматозоидите. Адреналинът затормозява отделянето на зрялата яйцеклетка – процес познат като овулация. Срещата между мъжките и женските полови клетки не се осъществява своевременно, а оттам и не настъпва оплождане.
През следродилния период, се нарушава инволуцията (обратното развитие) на половите органи, което е причина за възпалителни процеси.
Високите нива на кортизола предизвикват образуване на яйчникови цисти, съществуването, на които се свързва с трайно безплодие.
За да се справите с този фактор е необходимо да анализирате всички събития и фактори във фермата, които предизвикват ежедневен стрес за животните. Помислете за  методи за тяхното елиминиране или поне минимизиране. Възможна мярка е, да инжектирате кравите по време на еструса или следродилния период с окситоцин, простагландини или бета-блокери – средства, които неутрализират вредното влияние на адреналина върху матката.

  1. СВЕТЛИНАТА

Често и незаслужено се приема, че единствено хормоните играят роля върху протичането на половия цикъл.
Не трябва да се подценява и значението на нервната система. Познаването на факторите, действащи чрез главния мозък, върху възпроизводителните функции и фертилитета на кравите, има не само теоретично, но и голямо практическо значение при използването, внедряването и преценката на различните технологии на отглеждане.
Чрез нервната система действат основно факторите на външната среда. На първо място това е светлината. Приета чрез зрителния анализатор – очите, тя бива трансформирана и превърната в нервен сигнал, въздействащ върху мозъка. От една страна, тя прави възможно пространственото ориентиране в околната среда, и възприемането на визуалните дразнения.
Освен това, по индиректен път тя “докосва” различни отдели на централната нервна система. Един от тях е епифизата – жлеза с вътрешна секреция, чиято функция е малко по-специална. В нея образно казано, светлинните дразнения се “складират”. В зависимост от приетото й количество, епифизата реагира по различен начин – отделя или напротив – потиска образуването на хормона мелатонин, който е съставна част на т. нар. биологичен часовник във всеки организъм. Образува се в голямо количество по време на тъмната фаза на денонощието, докато денем неговият синтез почти спира.
При кравата мелатонинът оказва възпиращо действие върху еструса. Отдавна е известно, че при много видове за протичане на половоцикличните процеси е необходим по-продължителен светлинен ден. Светлата и тъмната фаза трябва да се редуват ритмично, за да оказват своето комплексно въздействие върху централната нервна система.
Това се отнася както за денонощния ритъм, така и за годишната смяна на сезоните, което гарантира функционирането на биологичния часовник вътре в тялото. Всекидневната смяна, както и продължителността на светлата и тъмната част от денонощието, действат върху проявата и интензивността на разгонеността.
Разбираемо е, защо кравите отглеждани в сумрачни и тъмни помещения, без значителни промени в рамките на денонощието, не се заплождат продължително време. Прави впечатление също така, че изкарани на паша, такива животни започват да се разгонват масово.
Като друг пример, за влиянието на светлината, би могло да се посочи и това, че животните, отелени през есента или зимата, възстановяват по-късно своята полово циклична дейност, в сравнение с тези, родили през пролетта или лятотo.

Автор: Екипът на HL-TopMix

Свързани статии:

1 част: – Основни външни фактори влияещи на репродукцията                       1.Здрави животни;  – 2.Персоналът

3 част: – Основни външни фактори влияещи на репродукцията                      5.КЛИМАТЪТ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here