Кравата “Хаити” на 20 години

2

 Живеещата в Бавария крава Хайти, на 21 април т.г празнува 20-тия си рожден  ден. Тя е произвела повече от 191 000 килограма мляко и за семейство Вийс и четирите им деца е повече от един голям доставчик на мляко. Тя е любимец на всички, и се ползва от специален статут. Има индивидуален бокс, от който по всяко време, може да излиза на пасището. Хаити е от „династията” на известния на всички в света бик Рудолф, който има хиляди дъщери и внучки по света. Известен е с това, че членове на  неговото потомство дават по 100 000 кг мляко без проблем.
На Хаити обаче,  принадлежи  абсолютния национален рекорд от дадени над 191 000 кг мляко. Тъй като тя, все още осигурява 16 до 18 килограма мляко на ден, и е в отлично  здраве, рекорда може да бъде увеличен..

Кравата Хаити, ражда за последен път преди около четири години, и това е   единадесето и отелване. Черната крава с бели крака, отдавна е престанала да се приема от селското семейство като добитък, и по този начин тя вече не се разглежда и като икономически фактор. Напротив, тя е капризния любимец, защото кравата се разхожда из фермата и пасището безпрепятствено. Хаити, като истинска „германка” се придържа точно към дневния режим. Знае кога е време за доене, или кога за хранене. Когато металната врата към пасището се отвори, тя незабавно вдига главата  си, за да провери “дали въздухът е чист”.

На въпроса, защо тази крава още не е занесена на „месаря”, стопанина отговаря:
– Тя винаги е била здрава, има добро заплождане, има добро мляко, добри крака и добри копита. Никога не е имало причина да я махна, казва Уайс. И през всичките тези години, тя стана толкова скъпа за семейството, че такова нещо никога няма да и се случи, да тръгне към кланицата. Ние отпразнувахме рождения и ден със селекционерите и колегите, и сега тя си почива.
blick.ch/

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ясно, че тази крава не е била на отчет и наблюдение на БЪЛГАРСКИ, ЗООТЕХНИЦИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here