Агроизложението в Нови Сад

1

Група наши животновъди посетиха агроизложението в Нови Сад-Сърбия.
Това беше 85-тото издание на това изложение. Сърбия като нас си е земеделска страна, така че потока от хора започваше от рано сутринта до късно вечер. Изложбената площадка не е нещо особено, много под нашия пловдивски панаир , но атмосферата бе по народна, по достъпна до желанието на селските стопани.
В двете големи покрити палати съвсем нормално бе да са разположени щандовете на хранителната промишленост, аксесоарите за земеделието, науката и вината.

Много добре и представени бяха италианските фирми, събрани на едно място, пълна информация за всичко италианско, свързано със земеделието. Впечатление правеха уредите използвани в малки кланици и коловете за лозя. Също така интерес предизвикваха и малките цистерни, за зареждане на селскостопанските машини по време на работа, с нафта.  Всичко това бе и съпроводено с лектория и съответните дискусии.

Един от най-стилните щандове, за наша гордост бе на българската фирма от Сливен – БИОКОМ – Трендафилов, за която ще разкажем допълнително. Всичко останало беше изнесено в по-малки палати и по улиците на изложението. Присъстваха всички фирми произвеждащи мобилна техника за обработка на земята.

Животновъдството бе представено от говеда, овце, кози и свине. Както си ги знаем сърбите, не само са работари, но отделят и внимание за масата. Направи ни впечатление голямата консумация на месо и многото печащи се прасета. Агнетата бяха много малко. Всичко това беше „подсладено” с ракията Дунка – дюлева ракия. Асортимента се допълва от лозова, крушова, кайсиева и лозова ракия.
Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here