Говедовъдни новини – Уикенд 21/2018

0

Франция: Забранява се върху вегетарианските и веганските хранителни етикети да се пишат имена или термини специфични за месото или млякото. Например термини, като “бургери” или “мляко”. Изменението е предложено от Jean Baptiste Moreau (земеделски производител и член на френския парламент), и прието като закон на 19 април. Той твърди, че такива надписи върху веганските  /вегетарианските/ храни, само заблуждават  потребителите.


Великобритания: Дъждовното и студено време през март и април засегна растежа на тревите, и по този начин забави производството на мляко. За тези месеци в ирландските мандри е влязло с 1,1% по-малко количество мляко, отколкото през март 2017 г. За Англия този процент е с 2.1 по-малко.

Великобритания: Преди известно време Говедовъд.ею съобщи, че във Великобритания ще бъдат монтирани камери в кланиците. Това ще бъде факт за всяка една кланица от 05.11.2018 г. Ветеринарните лекари ще имат неограничен достъп до видеозаписите от процеса на клане, за да осигурят ефективно спазване на високите стандарти за хуманно отношение към животните.


Ирландия: Обявени са новите правила, които влизат в сила от 01.01.2019 г.
– забранява се продажбата на телета под 10-дневна възраст. Това е прогресивна стъпка в развитието на хуманното отношение към животните;
– забранява се връзването на телетата до навършване 42-дневна възраст, за да се намали стресът при тях;
-оглеждането на животните, преди провеждане на търгове, ще се ограничи до 15 минути – последното изискване вече е въведено в някои тържища;


Русия: От февруари 2018 г на пазара има нов продукт, мляко, което съдържа само A2 протеин.
Млякото А2 – е естествено краве мляко, получено от специално избрани животни, чиято отличителна черта е наличието на млечен протеин бета-казеин тип А2, и отсъствието на бета-казеин А1, при разграждането на които се причинява стомашен дискомфорт, свързано с редица опасно заболявания. Цената на един литър такова мляко е 4.50-5.00 лева


Свят: – Консумация на месо. Миналата година всеки руснак е изял 75,7 килограма месо и месни продукти, което е с почти 2 килограма повече в сравнение с 2016 г. и 2,7 килограма над стандарта, определен от лекарите.
Организацията на ООН за прехрана и земеделие, публикува следните данни.
Голямата част от месото се консумира в САЩ (120 кг на човек годишно).
На второ място е Кувейт (119.5, кг),
на трето – Австралия (111.5 кг).
Лидерите в консумацията на месо са Бахамите (109.5 kg) и Люксембург (107.5 kg).
Най-малка е консумацията на месо в Бангладеш (4 кг), Индия (4,4 кг), Конго (4,7 кг), Бурунди (5.2 кг) и Руанда (6.5 кг).


Будапеща:Унгарските млекопроизводите-ли поведоха кравите си по улиците на Будапеща, за да протестират срещу евтиния внос на мляко и укриването на данъци, което според тях унищожава лоялната конкуренция, и блокира достъпа им до местните пазари. Длъжностни лица заявиха, че се борят срещу укриването на данъци – открити са 18 случая на обща стойност 13 млрд. форинта (47,3 млн. долара), са обект на разследване в млечната промишленост, и прилагането на стриктни стандарти за безопасност на храните, които да помогнат на местните производители.


Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here