Нови Сад – царството на Симентала

0

Всяка изложба има и втори ден. За първия ден на изложението  ви запознахме с  материала

„Агроизложението в Нови Сад”  

Вторият ден започна отново с посещение на Италианските щандове – групата ни участва в изложбата благодарение на Италианска търговска агенция (ИЧЕ), която от своя страна направи всичко възможно да ни бъдат представени подробно италианските производители. Запознахме се с продукти за изхранване на животните, и съответните добавки за тях и тези на Технозоо. След това, се насочихме към залите с животните. По пътя до там имаш чувството, че си на първомайска или деветосептемврийска манифестация, в миналото. Все пак се добрахме до залата с говедата. Изложени бяха около 30 юници и крави от породата Холщайн и още два пъти по толкова Симентал за мляко.

Какво ни направи впечатление. Половината от Холщайна, бяха животни внос от Дания. Общото за всички бе идеалната подготовка за изложението. Хората май се бяха и престарали, защото нямаше дефилиране на животните. Чисти до блясък, гръбната линия подстригана, копитата безупречни. Подобно бе положението и при симентала.
Направи ни впечатление написаните по табелките стойности за масленост и протеин. Бяха доста ниски за тази порода, но това е нормално след като те пашуват. Един от колегите, дори си пошегува – хвала им, тук не лъжат.
За външния вид на Сименталките и телесното им състояние не е необходимо да се коментира.
В петия коридор на помещението, за наша изненада бяха настанени над 20 бика, от които се получава и стокира сперма в СИО. На този въпрос ни бе отговорено – нека да ги видят нашите клиенти, да си изберат бащи за дъщерите на кравите. Животните наистина бяха в идеална разплодна кондиция, дори малко натоварени. Един от най-известните бици на Сърбия, също бе представен на изложението – бик Диско, в момента е със живо тегло от 1600 кг, и е дал  над 180 000 дози семенна течност. Нашите програми навремето бяха до 25 000 дози от бик, и в редки случаи 30 000 бр. Впечатляващо нали.
След като разгледахме животните, сръбските колеги ни поканиха на импровизираният щанд в залата с животните. Съвсем по балкански, разговора протече приятелски, като въпросите задавахме ние. Изненадани останахме, че в тази страна все още действат пет станции за изкуствено осеменяване, едната от които е напълно частна. Трудно е сега в света на геномните бици да се мерим с големите, но добре стоим на пазара в Сърбия – сподели с нас генералния мениджър на центъра. Издаваме и списание за Симентала – няколко броя в годината и ни подари последния брой. На 40 страници се говореше само за Симентал-имаше всичко, за това, което става в света на сименталите. Хвала, както казват сърбите. Дано и ние един слънчев ден да имаме списание от 40 страници /колкото е сръбското/ посветено само на една порода в говедовъдството. За овцевъдство имахме едно време, така че, сега ще е по-добре да е за говедовъдството.
То се знае, че след биците се отива на цената на млякото и субсидиите. В момента цената при  големите доставчици на мляко е около 75-77 стотинки. За всички производители, срещу представен документ за продажба, се дава около стотинка и половина за литър мляко от държавния бюджет. Или с други думи, не са за оплакване в момента. На масата имаше и румънци, които на същия въпрос, отговориха така – големите доставчици в момента получават по 72 стотинки, а малките 58. За всеки литър документирано мляко се дават около 4.5 стотинки допълнително от държавата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here