Изложение Нови Сад: Бик ДИСКО – СИМЕНТАЛ /Сърбия/

0

След публикуването на материала ни

„Нови Сад-царството на Симентала”

Получихме много обаждания относно бик Диско, и най-вече за теглото на бика от 1600 кг.
В тази връзка, решихме да разкажем по-подробно, за Изкуственото осеменяване при кравите в Сърбия. В момента в страната действат пет Станции за изкуствено осеменяване.
Една от СИ с име  „Ветеринарен център за размножаване и изкуствено осеменяване “Krnjača” се намира в Белград,  и е основана през 1951 г. като обществена институция, по смисъла на Закона за здравеопазване на домашните животни. Основната цел на Центъра, е развитието на животновъдство и едрия рогат добитък. Предмет на дейност е производството и използване на бикове за семепроизводство, отглеждане и селекция на мъжките разплодни животни, и тестване (тест) на отглежданите разплодници. В допълнение, тя се занимава с решаване проблеми по безплодието и организиране на семинари за изкуствено осеменяване.

В станцията се отглеждат разплодници от породите Симентал, Черен и Червен Холщайн, Лимузин, Шароле, Кафяво говедо и Сиво Тиролско говедо. В тази СИО се отглежда и въпросния бик Диско. Наистина килограмите са 1600 – прилагаме и две негови снимки, направени преди няколко дни – в легнало и изправено положение. Диско е роден на 08.04.2011 г  с баща Диадора и майка Зиноба, която на четвърта лактация е дала 10 161 кг мляко с м.в 4.61% и протейн 3.43%. Досега е произвел над 180 000 дози семенна течност.
Най новата придобивка на сръбското говедовъдство, е открития на 25 януари тази година – MAXI BULLS DOO – ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНА ТРУДОВА ЗАЕТОСТ И ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗКУСТВЕНО ОСЕМЕНЯВАНЕ. Една от основните задачи на този център, е внедряване на широк фронт на ембриотрансфера. Центъра е изцяло частен.
Другата станция за ИО се намира в Нови Сад, с основна дейност производството и търговията със семена течност, ембриони, увеличаване на фертилитета на животните и участие в репродуктивно изследване на животни; Следва СИ във Велика плана, където дейността е като на тази в Нови Сад. Във Връшац има голям консултативен център по репродукция на животните и съответно може да се закупи сперма от желани разплодници.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР