Защо Катар ще отглежда крави в пустинята

0

Преди известно време, Саудитците отказаха  да продават  мляко на Катар и  най-богатата страна в света реагира веднага, като реши да си направи кравеферма в и пустинята.

Сцената сякаш е от американската действителност: стотина добре хранени млечни крави, които се въртят бавно в кръгла зала за доене. Но навън няма зелени полета, само пясък. Baladna (“Нашата страна”) е млечна ферма в пустинята, на 50 километра от Доха, столицата Катар.
Зад доилната зала, стотици работници работят за разширяване на фермата, за изграждане на нови обори и инсталиране на доилни инсталации и  млекосъберателни помещения.
До юни миналата година, Катар внасяше мляко от “Алмарай” – саудитски конгломерат за мляко. Тогава Саудитска Арабия и три други арабски държави затвориха границите си, за да накажат Катар за подкрепата и към ислямистки групировки и “Ал Джазира”, държавна телевизия, която критикува всички монархии в Персийския залив, освен Катар.
Тогава към най-богатата страна в света (измерена с доход на глава от населението за покупателната способност) се прекъсва вноса на доставките на храни. Катарците най-напред  се обръщат за помощ към Турция и Иран. След това решават, че сами могат да се справят и с този проблем.
Сега катарците просто търсят вездесъщото лого на Баладна на кофичките мляко. Фермата, основана през 2013 г. за отглеждане на крави, вече има 3 400 глави добитък. Още хиляди обаче пристигат с кораби и съвсем скоро във фермата ще има 14 000 крави, а Катар ще има собствено мляко. Един литър мляко струва около $ 2.20, долу горе колкото и вносното. Сега обаче ще има възможност да се произвежда сирене, кисело мляко и  лаван – ферментирала напитка. Съвременното съоръжение се превръща и  в атракция за гражданите на Катар.   Планирано е да бъдат обявени акциите на Баладна, който ще са  на стойност до 550 млн. долара.

 Блокадата скоро ще направи  първата си годишнина, и се говори за размразяване, но Катар се е научи да живее с нея. Макар досега това да струва 40 милиарда долара, икономиката се стабилизира, катарските фирми станаха по-креативни.
– Повтаря се упражнението с Русия. На това  катарците реагираха веднага и са решили да изолират съседите си. Някои искат да направят това буквално, като превърнат Катар в остров. През април  вестниците обявиха план за изкопаване на границата, така че, Катар да е заобиколен от вода. Това обаче няма да е пречка да се отглеждат хиляди крави в Катар.
Източник : The Economist

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here