Част от управлението на ферма Абърдийн Ангус

2

Фирмата Карпатско месо. или позната на нашите говедовъди от сектор месо. като Karpaten  meat, е една от първите развъдни стопанства на говеда от породата  Абърдийн Ангус в Румъния.

Тя започва   дейност през 2008 г., като внася  първите 120 Абърдийна от Германия

След 10 години работа фирмата вече разполага с  5 ферми, над 150 служители и 100 000 дка пасища върху, които пасат 8000 говеда. Възпроизводството, угояването, продажбата на разплодни животни водят до добри доходи за фирмата. Освен това,  на пазара на Angus beef – Карпатско месо имат цялостна система  за отглеждане и реализация на продукцията. В момента се прилага и модела за партньорски програми , като се гарантира и изкупуването на животните за клане.

Ангъс породата е известена със своята гъвкавост и минималния размер на инвестициите. Лесното  отелването е една от основните силни страни да  се осигури плавен процес при раждането, без усложнения или човешка намеса. Възрастта за заплождане е 14-15 месеца, и най-малко на 350 килограма живо тегло. Възрастта на първо отелване е 24-27 месеца. Добрата млечност на майките позволява бързото покачване на теглото на телетата, които достигат до най-малко 50% от теглото на крава на възраст от 205 дни, и може да се отбият на 8 месечна възраст.
За да се осигури по-добра плодовитост и избегнат нежелани ситуации, като например аборт и незаплождане, освен проверка на бъдещите майки, трябва да се провери и бика. Животните трябва да отговарят на всички здравословни условия, в зависимост от възрастта и теглото им, за да се гарантира, че ще имаме здрави телета.  Проверката на качеството на спермата и количеството и, са много важни фактори от спермограмата. Сперматозоидите трябва да се преброят, да се оцени тяхната жизненост, подвижност и морфологията. Всички мъжки животни, се изследват също за заболявания, предавани по полов път, които дори са по-опасни от незаплождането.
Анализите трябва да се извършват в оторизирана лаборатория, и много важно е времето от вземането на пробите и доставянето им в лабораторията. След като това се направи за съответния бик,  и се получат резултатите, за отговарящите бици се избират женските животни, и те се затварят заедно в отделен парцел.

Просто, точно и ясно-това са инструкции давани от фирмата на свои клиенти, и се извършва в техните ферми.

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. това излиза като резултат когато се пишат статии в събота вечер със затворени очи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here