Тодор Арбов – Българските крави дават мляко колкото козите

                    Българските крави дават мляко колкото козите

Поне една четвърт от говедата в страната подлежат на доброволен брак по здравословни причини и ниска продуктивност. Агросубсидиите в убиха българското селско стопанство, коментира Тодор Арбов, българин в Канада, работи за американска компания за генетика и семенен материал, консултира ферми по цял свят

Интервю на Лили Мирчева;  Гласът на фермера

 • Г-н Арбов, как изглежда българското млечно говедовъдство през призмата на експерт, консултиращ ферми по цял свят?
 • Идвам в България два пъти в годината и виждам как все повече затъваме. Болно ми е, защото съм възпитаник на тази държава. Отдавна говоря и пиша, че субсидиите “на глава” трябва да се трансформират в целеви субсидии, включително и за профилактика на заболявания, водещи до големи икономически щети. За млечното говедовъдство това са инфекциозният ринотрахеит и мукозната болест, които водят до ранна ембрионална смъртност (удължен сервис период, увеличен брак по яловост) и увеличена смъртност при новородените телета. Единственото спасение е ваксинацията, но в България повече от половината фермери не ваксинират.Друг голям проблем е паратуберколозата – за сега никой не изследва и не предприема мерки, въпреки че икономическите щети от нея са големи.Що се отнася до маститите – поне лабораторните изследвания при съмнение за заразен мастит могат да бъдат покрити от целеви субсидии. Ако трябва да бъдем честни, поне една четвърт от кравите в България подлежат на доброволен брак по здравословни причини и ниска продуктивност. Но сега тези губещи животни се държат във фермите само заради субсидиите “на глава”. Като прибавим към това липсата на ясна политика в сектора, нещата изглеждат доста трагично. Знаете ли, че в лабораторията в Сливен, където се вземаха млечни проби, всичко отиваше в мивката, ама фермерите ги плащаха. Ходя и чукам на всякакви врати – искам да направя безплатно програми за отглеждане на млечни и месодайни крави, но напразно.
 • Кога напуснахте България?
 • През 1989 година. Достатъчно дълго, за да ми се смени чипа и да знам, че мога да говоря всичко, което мисля. Докато не започнем да си казваме в очите всички проблеми, няма да се оправим. Може да боли, но сме го докарали до там, че трябва да режем живо месо. На мен не ми пука, защото моят бизнес не зависи от чиновниците.
 • Не разговаряте ли с политици и експерти от земеделското министерство?
 • Говорил съм с министри и заместник министри на земеделието през последните 10 години и всички твърдят, че идеите са много хубави и че ще ги реализират, но никой, нищо не прави, защото трябва да се работи, да се контролира къде отиват парите. Според статистиката, кравите в България произвеждат по 4 хил. литра мляко на година. Това е коза, а не крава. Продължаваме да затъваме в блатото и не се вижда края. Защо субсидиите не отиват за изследване на фуражите в държавни лаборатории. Така фермерите ще имат достъп до безплатна за тях лаборатория за изследване на паратуберкулоза, за ваксини и т.н. Нека парите за субсидии да са същите, аз не казвам, че трябва да са повече, но да се дават целево на стопаните. В момента има една социална програма за хора с 5 и 10 крави. За да не умрат от глад им се дават субсидии. Аз питам защо не се дават парите за геномна оценка, за да изчистим генетическия боклук от България и да имаме нормални крави? Защо не се дават за сексирана сперма, за да подновим бързо стадата?
 • Парите сега се дават на развъдните организации и те ги управляват като решават къде да отидат субсидиите.
 • Как да говорим за развъдни организации в България щом не отчитат индекс. Как можем да говорим за селекция, като нямаме индекс?
 • Какво означава този индекс?
 • Като се съберат всички данни на кравата – как тя изглежда – виме, крака, млечна маса, производство на мляко, отелванията и т.н. Всичко това се събира като база данни. В Америка вече се следят над 80 показателя. Нека тук ги докараме до 20. След това всичко се слага в една математическа формула – всяка държава си има формула. Още преди 15 години предлагах тя да се направи и в България, но пак нищо не стана. Предлагах работеща програма, но ми казаха, че ще си направят наша. Къде е тя? Вече минаха 3 поколения крави оттогава.
 • Но от 2007 до 2009 год. и в България се даваха пари за закупуване на животни. След 2009 г., според европейските регламенти, това вече не е допустимо. Какво да се прави?
 • Има ли някоя европейска държава, която да е по-зле в говедовъдството в сравнение с нашата? Аз ходя в Румъния и знам какви са фермите там, а правилата важат и за тях. Консултирам 4 ферми, които доят вече по 12 тона мляко от крава. Европа ни дава пари за проекти като този в Перущица, където не останаха млади хора, но направиха спортна зала. Сега тя стои празна, но само издръжката й струва 1,5 млн. лв на година. Затова вдигнаха такса смет на пенсионерите. Това ли е Европейската програма? Субсидиите в селското стопанство убиха българското селско стопанство. Аз не съм против субсидиите, има ги по цял свят – скрити, директни, индиректни, но се дават целево. Примерно в Украйна дават субсидии за генетика и сега продават юници по 2500 евро на Казахстан. Имат огромни ферми и сега всичко отива на сексирана сперма, геномна оценка и юниците отиват за Казахтан с влакове. Това е бизнес. Ние сме на първо място в Европа по чиновници на глава от населението, както и по пенсионери, и по цигани на глава от населението. Познайте откъде трябва да дойдат парите, за да ги изхраним.
 • Тук всички животни бяха идентифицирани с ушни марки. Това не е ли достатъчно, за да се знае каква е селекцията?
 • Има ли досега някой в затвора заради това, че е сменил ушната марка? Няма глоба, а затвор и като вкараш първите двама в затвора, другите ще помислят. В Канада за токова деяние се влиза в затвор, но те не си играят. Имаха и пшеничен борд. Цялата продукция от пшеница минаваше през държавна организация. Един фермер си продаде житото за повече пари в Америка и го вкараха в затвора, но другите не посмяха. Преди пет години го премахнаха този борд, но така се управлява държава. Наказваш един, който го заслужава, за да уплашиш другите.
 • Искате да кажете,че ситуацията в България е такава, че държавата отпуска пари, колкото фермерът да нахрани животните си минимално?
 • Като държава от Третия свят България изнася само суровини, вместо да ги преработва на месо и мляко. 20 фирми да вземат 80% от парите в земеделието – какво говори това!
 • Колко млечни крави трябва да има една семейна ферма, за да оцелее?
 • При тези цени на млякото минималният размер за семейна ферма, в която работят мъж и жена, е 60 крави. Но ако утре спрат субсидиите – няма да могат да живеят. Затова не виждам как ще оцелеят икономически хората с 10-15-30 крави, ако спрат субсидиите. Една крава в Америка, която произвежда 12 тона мляко, носи годишна печалба, в зависимост от цените на фуражите и на млечната продукция, от 400 до 600 долара. Има години, когато печалбата е нула, когато цената на млякото падне много. Представете си ферма с 30 крави в България, да дои 10-12 тона мляко от крава и да има по 500 долара печалба. Това са 15 хиляди долара на семейство годишно. Нали се сещате, че това не са пари, достатъчни за нормален живот и отглеждане на деца. Минималният размер е 30 крави на семейство. Но ако семейството иска за живее нормално, трябва да има поне 60 крави. Средният размер в Канада е 73 крави, макар че има ферми и с по 5 хил. крави. Но в семейната ферма работят само двама души – мъжът и жената, а децата помагат след училище. Когато има наемни работници, дори да е един, фермата вече не е семейна. В Канада е наложената квотна система, т.е. правото на отглеждане на всяка една крава се „откупува“ с 28 хил. долара. Това е суха пара, която да сложиш, за да имаш право да отглеждаш една крава. Това задържа размера на фермите в Канада сега.
 • Но пък в САЩ има тенденция към уедряване на фермите.
 • Там няма квоти и в Америка никой не строи ферма за по-малко от 1200 крави. Стандартният размер е 2400 крави. Всичко зависи от икономиката и от законите на една страна. Канада е последната държава в света с квоти и сега американският президент Доналд Тръмп натиска яко да махнат квотите, но това са търговски войни.
 • Как са оборудвани фермите в Канада?
 • Аз съм виждал краварници на 150-200 години. Като си вдигна ръката и стигам тавана, но вътре има изкуствена вентилация, има осветление и удобни легла за кравите. Хранят ги на улицата, така да се каже, но доят по 15 тона мляко от всяка крава. Това са семейни ферми в размер от 60 до150 крави. Кравите са идеална генетика, поколения наред. Ако осигурим комфорта на кравите, самата сграда няма абсолютно никакво значение. Те се нуждаят от осветление, чист въздух, охлаждане през лятото и удобно легло.
 • Какъв съвет давате на фермерите за увеличаване на добива от мляко?
 • Има различни технологии за увеличаване на млякото Кравата произвежда мляко само когато лежи в леглото и преживя. Осигуряването само на меки легла за кравите гарантира един тон повече мляко. През другото време – когато се разхожда, пие вода, тя не произвежда мляко. Колкото повече лежи, толкова повече мляко дава – затова леглото трябва да е удобно. Като вляза в големите ферми искам да видя 80% от леглата заети. Ако не са заети, означава, че има проблем с леглата. За 1 час кравите са се наяли, разходили, пили са вода и трябва да са легнали, за да произвеждат мляко. Друг съвет – слагайте по 5 см дървени стърготини върху гумената постелка на кравите. От триенето на копитото на говедото с твърда повърхност, започват инфекции, изпускат се мастите. Затова е добре да се сложи гумена постелка, но трябва отгоре да има 5 см дървени стърготини. За съжаление в Българя никой не ги слага.
 • Има ли и други технологии за увеличаване на млеконадоя?
 • Фермерите трябва да запомнят, че от осветлението зависят от 7% до 8% от производството на мляко, т.е. ако имаме хубаво осветление, кравата ще дава повече мляко. За лактиращи крави е необходим 16 часов светлинен ден. Това се управлява от хормона мелатонин, реакциите са много сложни и свързани с производството. В обора се слага таймер с фотореле. Това е съвсем евтина система – струва около 100долара. Сутрин фоторелето спира осветлението, за да икономиса електричество, вечер – обратно – включва таймера, така че да има 16 часа светлина. За подрастващите телета и юници също трябва 16-часов светлинен ден, което е особено важно през зимата.
 • Каква трябва да е интензивността на осветлението?
 • Без да говорим за луксове и т.н, трябва във всеки ъгъл на краварника да мога за чета вестник.
 • Какво още, освен светлина?
 • За комфорта на кравите в един краварник трябва вентилация. Обикновено вентилаторите се поставят над хранителната пътека, там където кравите се хранят. Запомнете, че вентилаторите без душове не охлаждат, а само чистят амоняка, защото долу се събира амоняк, който е по-тежък от въздуха. Когато на улицата е 30 градуса по Целзий на сянка, вътре също е 30 градуса, даже и повече, ако няма изолация. Единственото охлаждане на кравите става чрез душове. Слага се пластмасова тръба с дюзи и се включва на реле с таймер и термодатчик. Температурата става 21 градуса по Целзий, дюзите пръскат 25 секунди и после се включва вентилатора. Когато дюзите пръскат, вентилаторът не се включва, защото прави висока влажност на въздуха и за кравите е убийствено. Значи правим мъгла и мокрим кравите, изсушаваме ги бързо с вентилатора, което снема с 2 градуса телесната им температура. Това се прави на всеки час. Датчикът дава командата когато температурата достигне 26 градуса. Това се прави автоматизирано на всеки 30 минути. Топлинният стрес при кравите започва на 21 градуса по Целзий. На 26 градуса започват огромни проблеми с възпроизводството, на 35 градуса е практически много трудно да се осемени кравата – произвежда се некачествена яйцеклетка, която не се опложда или ембрионът умира в ранна възраст заради топлинния стрес. Тогава пада млякото, вдига се соматиката, пада маслеността. А ни трябва само една пластмасова тръба с дюзи срещу всичко това.
 • Но все пак този метод изисква доста инвестиции.
 • Друг начин за бързо охлаждане, ако не искате да се набутвате с много пари, е да се направи П-образна рамка на изхода от доилната зала. Към нея се слага датчик за движение. Рамката е с дюзи и като минава кравата, системата се включва и я мокри цялата. Така температурата й пада с 2 градуса.
 • Колко пъти на ден трябва да се хранят млечните крави?
 • Хранят се обикновено 3 пъти през лятото и 2 пъти през зимата заради ферментацията на силажа. През топлите месеци юли, август и началото на септември, 30% от храната се дава сутрин и 70% вечер, ако храните 2 пъти. Кравите обичат да се хранят в по-хладната част на денонощието.
 • А какво ще посъветвате фермерите относно генетиката на кравите?
 • Няма ферма, в която генетиката на всички крави да е идеална. Тялото на кравата се оценява по петобална система, но всеки бик от породата Холщайн, независимо откъде е внесен, гарантира по 12 тона мляко. А в най-добрите ферми доят по 15-16 тона. Съветвам фермерите да обръщат внимание на индекса на краката и копитата, на индекса на вимето и леките отелвания. Още един индекс, който препоръчвам да гледат е за продуктивния живот. Той трябва да е положителен. Ако обръщат внимание на тези 4 индекса, всичко при тях ще бъде наред с генетиката. Още нещо – да се стараят да избират бикове, които правят горе-долу еднакви крави, защото ако избират стадо крави, трябва генетиката да е изравнена. Такова стадо се управлява много лесно от гледна точка на хранене, доене, заплождане, независимо в кое направление – месно или млечно. Целта е изравняване на стадото от генетична гледна точка.
 • Какво ще посъветвате българските фермери относно храненето на животните?
 • Докато телето е в млечния период, да не се дава сено по принцип, за да яде повече концентрат и да развие своя търбух. Тази наука се казва епигенетика и се занимава с включване и изключване на гените. Гените са заложени от майката и бащата, обаче за включването на определени гени имаме определен период от време. Примерно за развиване на търбуха имаме 60 дни и ако в този период не го развием, след това от тази крава няма да доим по 10-12 тона мляко, а по 7-8 тона в най-добрия случай. Същото се отнася за развитие на вимето – то се развива през 6-я, 7-я месец и ако тогава намалим протеина в дажбата, спираме развитието. Тогава доим по 1-2 тона по-малко от животно. Според епигенетиката трябва да има 18% суров протеин в храната, за да не се намали ръста на телето, а сеното да се изключи от дажбата. Ако го прехранвате много с мляко, то няма да яде концентрат, но млякото не развива търбуха. На външен вид телето расте идеално, но търбухът му не се развива. Това означава, че телетата трябва да се държат полугладни, за да имат апетит за концентрата, който ще им развие търбуха.
 • Кога може да им се дава млекозаместител?
 • Още на третия ден може да се дава млекозаместител. В Америка много често срещано явление са т. нар. детски градини за телета. 4-5 фермера се събират и си правят кооперативна градина. Още на 1-я ден новородените телета заминават за там. Транспортират ги със специален отопляем камион, който ги събира от фермите. Там ги хранят със стартерни млекозаместители, направени специално за новородени телета. Има фирми в България, които продават такива неща. Още един съвет – не давайте маститно мляко на телета. Може само на мъжки телета и на прасета. Бактериите които предизвикват мастит, преживяват в устата на юничките и на 6-7 месечна възраст, когато влязат в пубертета, и започнат да си смучат виметата една на друга, предават заразата. После се чудим откъде на първотелката вимето е маститно. Ако имате много маститно мляко и няма какво да го правите, купете пастьоризатор, пастьоризирайте го и може да го давате след това. Иначе изхабявате генетиката. Дали сте пари за генетика – една юничка струва най-малко 2 хил. лева и накрая тя развива мастит заради икономия на маститно мляко за 5 лв.
 • Какво трябва да знаят фермерите за силажа, с който хранят животните си?
 • При силажа е важна дължината на среза. Силажокомбайнът трябва да е настроен да прави минимум 2 см срез, но обикновено машините са настроени на 1 см. После има повсеместни ацидози в стадото, защото кравата е преживно животно и на денонощие отделя 80 литра слюнка. Слюнката има алкална реакция и коригира киселинността на търбуха. Когато няма достатъчно преживяне и слюнка, PH-то пада и търбухът изпада в субклинична ацидоза. Трябва да се провери дали няма в силажа микотоксини, плесени и дали е добре трамбован. Всичко друго се компенсира.
 • Кои са първите признаци на субклинична ацидоза?
 • Примерно ако днес миксерът е забравен и е направена повече каша, на следващия ден от тази храна маслеността на млякото пада с 0.2%. На 3-я ден със 7-8% пада производството на мляко във фермата, на 7-я ден над 25% от кравите са куци заради ламинит. След това започват маститите, тъй като имунната система започва да се бори с ламинита. Обикновено в Америка в такива случаи купуват нов смесител или му махат ножовете, или ги притъпяват. Необходимо е сеното и сламата да са надробени на 5-6 см за силаж. Най-важното е да се изключи човешкия фактор, защото грешката струва много. Затова съветвам фермерите да се стараят повече от процесите в стопанството да са автоматизирани.

  Източник: Гласът на фермера

35 КОМЕНТАРИ

 1. Колко нови неща. Половината не сме ги учили. А и колко процента от фермерите ги знаят?

 2. Тодор е забравил да поясни, че става въпрос за козите от Франция и САЩ, които имат средна млечност от 4 – 5 л. Защото ако има предвид българските кози с по 2-3 л/дневно, то българското говедовъдство си е погинало!

 3. Ако средният млеконадой (по официална статистика) на крава днес в България е под 4000 литра на година, ферма с 20 крави произвежда 80 000 литра. При 40 стотинки на литър изкупна цена прави 32 хиляди лева на година. Това е сумата, която трябва да покрие 1)изхранването на животните; 2)всички производствени разходи на фермата. Каквото остане е за семейния фермер. Абсурдно е по такава схема да се говори за дребно фермерство, защото то е нерентабилно. По-точно абсурдно е да се субсидира такава схема. Дори при създаване от държавата на адекватни условия за насърчаване на кооперирането, дори при забраната на сурогатите и заместителите в производството на млечни продукти, дори при премахването на прекупвачите, дори при безплатната ветеринарна помощ. Да, всичко това е нужно и към това трябва да се стреми новият модел, но пак се връщаме на низкия млеконадой, а гореспоменатите мерки няма да го вдигнат! Пак се връщаме на геномната селекция, на качествата на стадата и производителността им. Пак се връщаме на качеството на фуражите и себестойността им, което пък ни връща към въпроса за „поземлена реформа” и оползотворяване на общинските земи за отглеждане на фуражи.
  Защото едно „промишлено” стадо от мършави крави хранени с трици няма да има по-висок общ млеконадой, ако бъде разбито на субсидирани семейни ферми с по 15 крави. В заключение ще кажа, че за мен САМО размерът на фермата като САМОЦЕЛ не е решение.

 4. Какво пречи на сегашните фермери да вдигнат млеконадоя – трябва само да нахранят кравите както се полага. В България и сега има ферми с 10, 11, 12 хиляди литра млеконадой на лактация – само че това не са фермите с 5-10 крави. Много голям % от малите ферми (до 30 крави) разчитат на “пасища”, защото не могат да си позволят инвестиции в техника за производство на груби фуражи. Особено в края на зимата тези крави са гладни, ама много гладни. От гледна точка на икономиката всяка крава в България, която дава под 7 хиляди литра е губеща. Обяснявам накратко – първите 1.8% от живото тегло на кравата под формата на сухо вещество отиват за запазване на живота на кравата, т.е. за производството на тор. Грубо пресметнато за 600 кг крава това са 11 кг сухо вещество или при 45% съдържание на сухо вещество в дажбата това прави около 24 кг фураж за производство на тор. Надявам се, че разбирате, защо средната млечност в България е под 4 хиляди литра, защо себестойността е по-висока от изкупната цена, и защо сегашният модел не може да съществува без субсидии – защото много хора са в този бизнес само заради субсидиите. Не съм против субсидиите, но те трабва да са кратковременни и целеви – за създаване на бизнес структури, които могат да съществуват и без тях.

  • Доколкото ми е известно всички говедовъдни ферми в Западна Европа се субсидират тъй, че не е нещо ново под слънцето. Може и да го спрат, но тогава цените на млякото и месото ще се променят нагоре…. Но разбира се това спиране на субсидията няма доведе до по-добро, даже напротив.

 5. А и бих добавил (моля да ми бъде простен цинизмът), Откакто субсидираме циганите, циганките научиха ли се по-добре да гледат и хранят циганчетата? А от циганите излизат ли повече висшисти и спортисти? Не, нали! Еми, ако не се гледа и храни кравата правилно (което изисква знания и образование, и информация) и млеконадоят ще е нисък. Трябва да се намери златният баланс за страната ни.

  • Които малко от малко си имаме хабер от земеделие знаем отдавна, че в България млеконадоя на кравите спадна драстично и се изравни с този на една добра коза. Което е пълна катастрофа. Но реално погледнато, нямаше как млеконадоя на кравите да не спадне. В повечето случаи българските кравите се отглеждат при изключително лоши (да не кажа потресаващи) условия, вследствие на което често боледуват. Също така тези животни не се хранят и доят правилно; изобщо живи да ги ожалиш. Квалификацията и въобще светогледа на новоизлюпените “фермери” също е проблем – в повечето случаи това са полуграмотни, неуки и прости хора. Е, след всичко това какво очаквате??

 6. От хора като Арбов можем да се научим на доста неща. Така че докато е безпари четете , че това е доста ценна информация!

 7. Такива хора като г-н Арбов трябва да влязат в министерства и в парламента ! Има кадърни и умни хора но рядко се допускат до високите етажи на властта .

 8. Арбов е един най-обикновен бюрократ.Да дойде той да гледа 60 крави, тва да не е Америка да имат условия техника и земя .Да не се впускам в подрабности ,само да ми каже Арбов по колко бройки са стадата почти цяла европа .He 60 а 6000 бройки да гледаш само дето повече ще си набутан , а пък то с 10 -те крави няма да фалира щото си продава млякото на дребно .Кучето АРБОВ е заровено под хиляди тонове сухо мляко ,БОН АПЕТИ .

 9. Да, разбрах, че “изключителните” американци отбиват телето още на първия ден. Безсърдечно и нехуманно.

 10. Хора като Арбов трябва да им се отнема Българското гражданство юлара на врата и беж в Канада!

 11. Очаквам уточнението на г-да ЗООИНЖЕНЕРИТЕ към следния цитат от тяхното писмо-отговор: “”””Няма как обаче да останем равнодушни когато се споделят неверни, подвеждащи и показващи пълно непознаване на Общата селскостопанска политика и ветеринарното законодателство в ЕС твърдения.””””. Смея да твърдя, че познавам отлично Европейската ОСП и ветеринарното законодателство, тъй като през половината от годината работя в Европа. Кои точнно мои твърдения са неверни и повеждащи? И има ли смелост написалият този отговр да излезе с личното си име в общественото пространство за открита дискусия? Или е по-лесно да се крие зад една измислена организация без конкретна дейност като “Съюза на зооинженерите”…………И престанете да се оправдавате с Европа – според вас излиза, че ако Европа каже да свалим гащите и да се надупим – ние трябва да го направим без възражения…..

 12. този абзац го прочетох няколко пъти. разбрах,че дори за мукозна и ринотрахеит трябва да се иска разрешение от БАБХ. поне така е написано. разбира се питах един държавен лекар и той ми каза,че няма такова нещо. дори и има ваксини по складовете ако си съгласен утре публикувам писмото

 13. Можеш да го публикуваш когато искаш, даже с моя коментар във фейсбук
  (отговор на Бисер Чилингиров):
  ==============================

  Очаквам уточнението на г-да ЗООИНЖЕНЕРИТЕ към следния цитат от тяхното
  писмо-отговор: “”””Няма как обаче да останем равнодушни когато се споделят
  неверни, подвеждащи и показващи пълно непознаване на Общата селскостопанска
  политика и ветеринарното законодателство в ЕС твърдения.””””. Смея да
  твърдя, че познавам отлично Европейската ОСП и ветеринарното
  законодателство, тъй като през половината от годината работя в Европа. Кои
  точнно мои твърдения са неверни и повеждащи? И има ли смелост написалият
  този отговр да излезе с личното си име в общественото пространство за
  открита дискусия? Или е по-лесно да се крие зад една измислена организация
  без конкретна дейност като “Съюза на зооинженерите”…………И престанете
  да се оправдавате с Европа – според вас излиза, че ако Европа каже да
  свалим гащите и да се надупим – ние трябва да го направим без
  възражения…..
  =============================================

  • Без обиди към съюза!
   Много неща се направиха от него без да се афишира. …
   !

  • Бисер Чилингиров Бисере, време е да ги афиширате тези неща – защото реални резултати не се виждат – животновъдството все повече затъва в блатото на субсидиевъдството.

 14. Всичко и при различни министри е решено с едни и същи хора в консултативен съвет на животновъдите. ……

 15. Господин Арбов аз един от управителния съюз на зооинженерите в България. …..
  Кой участва в консултативния съвет на животновъдите?
  Те даваха предложения….!
  Кой прави промоционални програми без Българина да е вкусил от промоцията…
  Милия ри лева се усвои ха. ……!
  От кого?
  Къде са фермерите и гражданското общество?
  Къде? , Какво? Как?, защо? и Кой?
  Милиарди лева, като вода в пясък пустинен. …

  • Нали и аз за това говоря…. и после все Европа ни е виновна. Писмото-отговор явно е поръчково….защото е по-лесно да се оправдаваме, вместо да се хванем за сериозна работа, всички заедно………….

   • Аз съм неудобния. ..
    Развъдните организации защо не дават отчет пред обществото. ..!
    Фактури за селекция се отчита ха, като дадена заря на събор…..
    Много дадени обяд и и вечери по празници…..!
    Посещения на изложения в чужбина..И т.н и т.н
    Нали аз като министър давам пари да вържа попа в селото….!
    Но какво направиха поповете по селата за миряните…!
    Блажен по пости с промоция на агнешко месо и сирене, но най в че по съборите. ….!
    Сладко нали. …?

    • Бисер Чилингиров Съгласен съм, че се пилеят едни огромни пари без реални резултати вече толкова години – и всички си мълчат – народът е уплашен и обезверен……..

    • Todor Arbov Разбира се има развъдни асоциации и колеги, които работят много добре.
     Чест им прави и е похвално…..!

 16. Todor Arbov коректно казано…..
  Да вържем поповете (консуматорите) за да са мирни селата. ….
  Лека вечер@

 17. Бисер Чилингиров оправи овцевъдството, сега се захвана и с говедовъдството…..като оправи и него, ще мине на друго въдство….и така докато оправи цялото животновъдство на България. Той е точно толкова сериозен, колкото, че не може да върне един заем от 500 лв за 6 години. Ако го слушате, то не бе Катар, Турция, Хърватска…всичкото му е бла-бла-бла….. и от толкова писане, как пък един път не се засрами…въобще не му пука ….

  • За съжаление си прав – в България няма съвременна инфраструктура на животновъдството, в малките ферми липсва механизация и автоматизация, да не говорим за трудностите при производство на фуражите. Иначе 60 крави се гледат от 2-ма души + един сменен без проблем.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here