8 златни правила за отличен тревен силаж

0

Настъпва етапът, в който е добре отрано да помислим с какъв силаж ще храним нашите животни през следващия зимен сезон. Важен е изборът на суровина, която ще имате възможност да произведете, спрямо спецификата на вашите пасища и обработваеми площи.

Една седмица усилена работа и допълнително усилие при приготвянето на силажа ще ви даде 20 седмици по-лесна работа през зимата.

Какво обаче да не забравяте в процеса за ефективно силажиране:

  1. Подходете към силажирането като начин да подобрите качеството на пасищата и ливадите. Това може да направите с висококачествени треви. Макар в България все още под силаж да се разбира царевичен силаж, потенциалът особено в планинските райони е голям за добив на добър тревен силаж с високи хранителни стойности. Важно е да съобразите избора на подходящи треви с местоположението на вашите пасища.

2. Косенето на тревата следва да започне при достигане на височина „бирена бутилка“, за да постиганете добър добив с висока хранителност и усвоимост. Нивото на захарността се влияе от типа на тревата, сезона и изсъхването. В по-късен етап захарността намалява и се увеличава съдържанието на фибри (над 25% сурови влакнини на СВ), с което се увеличават и проблемите при силажирането – мухъл и прегряване.

3. Максимално бързо подходете при прибирането на реколтата и запълване на силажовместилището. Това следва да стане за максимум 24 часа. Оптималната дължина на раздробяване е 3-5 см. Всяко забавяне в технологичният процес на прибиране намалява качествата на суровината за производство на силаж и води до загуба на хранителни параметри.

4. В рамките на максимум за два дни следва да осигурите просъхване на тревата до достигане на 27-35% сухо вещество. По този начин се избягва образуването на бутанова киселина и съответно намалявате загубата на енергийната стойност на силажа. Някои производители целят по-високи нива на сухото вещество, вярвайки, че ще получат по-голямо количество, но тези силажи по-трудно се поддържат стабилни, особено по време на периода на хранене.

5. От особено значение е добра компресия на силажа. При недостатъчна компресия и/или достъп на въздух, освен огромните енергийни загуби, може да се наблюдава и мухлясване на силажа. Обърнете специално внимание на уплътняването на силажната маса. Най-добре е утъпкването на силажа да се извършва с достатъчно тежки машини и да продължи не по-малко от два часа, с оглед създаването на анаеробна среда в ямата.

6. Бързо и ефективно запечатване – Поставете силажното фолио възможно най-бързо след завършване на купа. По време на приготвянето покривайте утъпканите площи през нощта. Това помага да се намалят загубите от силаж между стягането на силажа и изхранването.

7. Използване на силажни инокуланти – Високата концетранция на бактерии осигурява подкиселяване на силажната маса, с което се гарантира запазването на хранителните вещества и води до подобряване на вкусовите му качества, съответно консумацията му. Бактериите осигуряват по-голяма аеробна стабилност на силажа и по-малко загуба на сухо вещество. Тук идва значимостта на правилно подбрания инокулант, който регулира този процес и спомага за правилно и ефективно силажиране. Инокулантът трябва се избира според вида на изходната суровина за производство на силаж, защото ферментационният процес не е еднакъв за всички.

8. Бъдете подготвени!
Ако се стремите за започнете силажиране около 10-ти май, уверете се, че до 1-ви май всички машини са в изправност, почистени и готови за употреба. Проверете дали разполагате с всички нужни добавки и защитни фолиа. Проверете прогнозата за времето и едва тогава планирайте стартирането на силажирането.

Специалистите на HL-TopMix са в готовност да ви консултират относно правилното силажиране и точният избор на инокулант за вашия силаж.
Повече за качествените силажни добавки на Agravis, тяхното прилагане и пакетната програма за закупуване на инокуланти от HL-TopMix, може да получите като направите запитване на sales@hl-topmix.bg, на фирмената интернет страница:

www.hl-topmix.com  или във Facebook:  www.facebook.com/TopMixLtd

Компанията HL-TopMix започва програма за продажба на инокуланти на немския производител Agravis, които се използват от фермерите в Германия и са с доказано качество. Програмата за закупуване на силажни добавки с марка Agravis включва допълнителни услуги, предоставени от HL-TopMix: безплатна проба на приготвения силаж в лаборатория в Германия, чрез която да бъдат прецизно изследвани неговите компоненти и качества. На база на получените хранителни стойности специалистите на компанията ще изготвят препоръчителна схема на дажба за балансирано и оптимално храненето на животните, а с помощта на мобилна термо-камера ще могат да идентифицират евентуални зони на затопляне в силажната яма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here