Световните пазари на говеждо

0

В интересно време живеем. От Канада ни изпращат публикации за млечното говедовъдство. Сега получаваме анализ  от Франция,  по отношение месодайното направление, от г-жа Мила Александрова – за което и благодарим, (който материал публикуваме, без цензура и редакторска намеса).
Сега поставяме основите на месодайното говедовъдство, и сега е момента да се води дебат, както по отглеждането, така и по технологиите и търговията. Време е и нашата наука, развъдните асоциации, генетичните ресурси, анализаторите   да проговорят.
Чакаме и вашите коментари, анализи, мнения, становища по тези въпроси .
Говедовъд.ею

Предлагам анализа на животновъдите и научните работници,  с  цялото ми уважение към труда  им, като аргументирана подкрепа за усилията им, като се очаква да получат   достойно възнаграждение, предвид  долуизложеното в контекст на ембарго-та,  ветеринарно-епизотични рестрикции, разделение в професията, незаинтересованост от страна на управниците, но и при нарастващо потребление в света.

Гео-политическата ситуация не зависи от нас, и можем само да се съобразяваме, но:
Ето, че излизаме от десетгодишна криза, имаме глобален ръст, покупателната възможност на населението се увеличава в световен мащаб, което рефлектира и върху продуктите за ширпотреба, т.е. – месото, но да не забравяме, че никой не очакваше скокът на петрола. Живеем в несигурен свят.
След една трудна 2015 година имаме 6,5% ръст на световната търговия на продукти за ширпотреба, Китай отново внася и подържа вече 20 години 8% ръст, търсенето в развиващите се страни се увеличава, докато в ЕС ситуацията не е много обнадеждаваща, БНП е с под 1 %, което се дължи на драстичния спад на населението в източноевропейските страни, някои от които са загубили над 20% от населението си за последните 20 години.

Да не забравяме и глобалното затопляне, причина за сушите в Южна Америка и Нова Зеландия, мусони в Индия, безводие в Африка.  Като прибавим и побитическата несигурност, непредвидимостта на Тръмп, Брекзит, напрежението на юго-изток от нас, политическата и социална криза в Бразилия, всичко това поставя технически бариери за износителите. Петролът се очаква да падне до 50-60 долара барела, което ще доведе до увеличение на цената на енергията, което пък се отразява пряко върху стойността на земеделската продукция.

Цените на суровините се вдигат. От 5-6 години наблюдаваме сериозни разминавания, между цените на маслодайните и зърнените култури, пилешкото и свинското следват вариациите на цените на зърното, но агнешкото остава непредвидимо и не се влияе  от борсови цени, а по-скоро от локалната конюнктура и политика. Консумацията се увеличава, но и разликата в доходите се увеличава, неравенството  се задълбочава в развиващите се страни, като в Китай е с 3 000 долара марж, между средната класа и богатите. Една трета от световното население не може да се храни нормално, което води до затлъстяване, -8% в Азия, 1/3  в развитите страни – най-бедното население, 13% в световен мащаб. 1/3 от жените в света не се хранят нормално, в ЕС  и САЩ 18% от жените страдат от анемия. През 2050 година световното население ще достигне 9,8 милиарда, Китай ще утрой населението си. Китай не случайно развива новият път на коприната, с новата жп линия, за да снабдява населението си с храни, и не претендира да се самозадоволява с храни. Целта е да се контролират търговските пътища, купуват летища, пристанища.

И, ако не сте получили хипохондричен или макроикономически стрес, да видим какво става с говеждото.

Консумацията на говеждо се увеличава много по-бързо от всички други храни. В световен мащаб ръстът е 1.8% с носители Китай и Северна Африка и то, в ресторанти и заведения за бързо хранене.  Цените също се увеличават, в Индия от 1 Е/килото говеждото е вече 4Е.  Производството също е в ръст в Австралия, САЩ и Южна Америка

В Китай говеждото месо е 2.5 по-скъпо от пилешкото,  3,5 пъти по-скъпо от свинското. 15 държави изнасят директно за Китай 865 000 тона говеждо, и още толкова през Хонконг,  между които и Унгария. Франция е пред приключване на преговорите. Очаква се, след посещението на президента Макрон в Китай, който брилянтно защити интересите на френските износители, на 14 юли т.т. да тръгне първият износ на говеждо за Китай.  90% от  китайският внос се държи от 6 държави, на първо място Австралия  и Южна Америка. Китайците купуват замразено говеждо, различно като качество и разфасовка от френското, но очакванията  са позитивни, след преговорите с дистрибуторите и проучване на пазарната ниша, за луксозни продукти сред богатите консуматори.
“Трябва да направим колективен европейски маркетинг” – подчертава Филип Шото, от Института по животновъдство на Франция.

В заключение Еманюел Бернар, животновъд, президент на направление “Говеждо”  поздравява френската администрация, за усилията и ефикасността в отварянето на китайския пазар.

А къде сме ние? Месодайното говедовъдство набира скорост и у нас,  наблюдаваме и разделение на животновъдните професии на “производители на телета” и  “угоителни стопанства”, вторите се създават от зърнопроизводители в Добруджа, като  инвестиция на фуражното зърно в месо, при добри породи и  добър нутриционист печалбата от зърното се удвоява. Млади, упорити животновъди от планинските региони инвестират в генетика и започват да произвеждат телета.

И – тук се появява проблема с пазарите. Китай, Япония и Южна Корея не ги и сънуваме – няма кой да ни отвори тези пазари. А и предлагаме ли адекватна на търсенето стока? Да очакват ли животновъдите адекватна на труда си печалба? Търсят ли по-високата принадена стойност, като предлагат краен продукт с високо качество? Не и при липса на структурирано предлагане.  Не и при липса на структура на професията,  на кооперативни кланици, които могат да предложат нормална цена и да преразпределят печалбата от реализацията на краен продукт.

Какво правят поляците в Израел? Използват полската диаспора в Израел за лобиране, и са първите вносители на охладено говеждо в Израел, преди Франция. Французите разчитат на силно медиатизираната  седмица на френската гастрономия, с готвачът на Елизе-то и цяло съзвездие известни творци на френската гастрономия, които подчертават, че в основата и е френското животновъдство и френските породи, които се отглеждат  пасищно. В Алжир също се организира седмица на френската кухня с акцент на говеждото, усилията са възнаградени с 30% ръст на експорта. Напомням, че през 80-те години самолети с агнешко летяха към Алжир, търговските ни контакти просперираха.

Остава ни Средния Изток.  10-те държави имат по-многобройно население от ЕС, 50% е под 25 години, висока покупателна способност, голяма консумация на говеждо. Внасят основно живи угоени животни. Катар можем да забравим, в момента има наложено ембарго от Саудитска Арабия, не се знае колко ще продължи. Турция, напротив, ни интересува живо – обща граница,  общи традиции, голяма лобистка диаспора, високи покупни цени, най-високите за момента. Това, което е притеснително, е че разрешенията за внос се издават спонтанно и неочаквано, понякога за една седмица трябва да се отговори на търг. Снабдяването им е разнообразно, често от най-отдалечени региони. Ако трябва да оценим развитието на турския пазар в близките години, то Турция е третия вносител на живи говеда, но първият вносител на репродуктори в света. Стратегията им е да  развият собствено производство на мляко и месо, окуражава се вносът на смесени породи за мляко и месо, с цел –  самозадоволяване с месо и мляко. Субсидията е 200 Е на крава. При 10 % инфлация и нисък лихвен процент, икономиката е в ръст, но е рискувано да се правят прогнози, тъй като увеличението на цената на месото се дължи на инфлацията. Във всеки случай Турция ще продължи да внася угоени телета.

Ирак – с вдигането на цените на петрола, се вдига и търсенето. С 35 милиона жители, в една нестабилна държава, се очаква търсене на замразено месо. В Иран съществува сива търговия с Пакистан, толерирана от правителството, което държи на първо място на социален мир. 200 телета Шароле бяха изпратени със самолет през 2017 г, но предвид американските санкции, не се знае кога този интересен пазар ще се отвори окончателно.

Еманюел Бернар и Филип Шото

 И накрая – Европа, Испания вече е с второто поголовие, Ирландия и Холандия увеличават животните, а в най-общ план, Източна Европа намалява млечните крави и инвестира в месодайни, и въпреки, че започва от почти нулата, перспективите са добри. Полша утроява. Произвежда телета и угоява и конкурира лидерите в животновъдството Франция, Испания и Германия. Консумацията следва производството, но в общи линии ЕС внася малко и изнася много.

Филип Шото е макро-икономистът на Френския Институт по Животновъдство.  Идвал е в България, оценил е потенциала, и  както всички френски експерти, посетили страната ни, смята, че планините ни са “хотел пет звезди” за френската генетика. Мнението му е, че трябва да произвеждаме чистопородни, угоени животни за експорт, към Турция и Северна Африка, а когато го попитах за прогнозата му за цените на живите  животни, отговори без колебание, че след 10 години може да очакваме 25% по-високи цени на чистопородните животни Лимузен, Шароле, Обрак.

И още веднъж: Пазарите са около нас, в ръст са и този ръст ще продължава, има световен дефицит на говеждо месо, дефицитът ще се задълбочава и цените ще растат. Кооперирайте се, уважаеми сънародници, отглеждайте пасищно месодайни породи, ориентирайте се към към устойчиви на континенталния ни климат, икономически ефективни породи, които добре оползотворяват засушени пасища и груби фуражи  и изнасяйте краен продукт –  угоени телета и охладено месо.  Пазарите са около нас!

С уважение,
Мила Александрова

 

  Каролин Гелон, Соме дьо лЕлеваж: Използвам случая да  благодаря на българските професионалисти и специално на г-н и  Михайлов и г-жа Димитрова, за сърдечното посрещане на нашия почетен президент г-н Блан на изложението в Сливен.
Използвам случая, да поканя българските животновъди на изложението в Клермон Феран, 3-7 октомври 2018. Ще се радваме да ги посрещнем и да им покажем  прекрасните френски породи!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here