Няма грешка – 126 000 крави ще бъдат унищожени

0

Нова Зеландия планира да заколи около 126 000 крави, за да унищожи щама на бактериите, причиняващи болести на националното стадо. Политиците и лидерите в индустрията обявиха амбициозен план в понеделник – 28.05.2017 г. Те казват, че това ще струва стотици милиони долари, и ако бъде успешно, ще бъде първият път, когато заразена страна е унищожила Mycoplasma bovis. Нова Зеландия, най-големият износител на млечни продукти в света, ще похарчи повече от 880 милиона NZ $ (522 милиона EUR) в опит да изкорени болестта “Mycoplasma bovis”, заяви премиерът Джайдин Айдер.

Около 126 000 крави се очаква да бъдат унищожени, главно през следващите две години, тъй като правителството и индустрията работят за обезлюдяването на всички заразени ферми, се казва в изявление на правителството.

Болестта, която е разпространена в много страни, за пръв път е открита в Нова Зеландия, във ферма в Южния остров през юли миналата година .

Днешното решение за ”изкореняване” на болестт,а е обусловено от желанието на правителството да защити националното говеждо стадо, от зараза и да защити основата на нашата икономика – селскостопанския сектор” – се казва в изявление на Джайдин Aйдер.
Много от кравите ще бъдат заклани в преработвателните предприятия, и използвани за говеждо месо, но някои крави ще трябва да бъдат убити, и погребани в стопанствата или да бъдат изхвърлени в одобрени депа. Длъжностните лица имат законновата власт да нахлуват насила в стопанства, и да убиват животни дори и в случаите, когато даден фермер може да се противопоставя.
Източник: e_news.au

Mycoplasma bovis може да доведе до инфекция на вимето, пневмония и артрит при засегнатите говеда, но не представлява риск за безопасността на храните или риск за хората.

Първоначалното огнище доведе до опасения, че болестта може да повлияе на достъпа до пазара на млечните продукти на Нова Зеландия Правителството ще отпусне около 591 млн. NZ за програмата за ликвидиране, а останалата част ще се поеме от браншови организации  и земеделски стопани. По-голямата част от работата ще се осъществи през следващите две години. Млечният сектор на Нова Зеландия допринася за брутния вътрешен продукт на страната с около 7,8 млрд. NZ годишно и представлява около една пета от износа на страната. Mycoplasma bovis досега е намерен на 38 ферми в Нова Зеландия, твърдят официални лица, брой, който очаква да се увеличи до най-малко 142 ферми, базирани на компютърно моделиране.

Казват, че всички намерени досега инфекции могат да бъдат проследени обратно в една ферма и че бактериите вероятно са пристигнали в Нова Зеландия 18 месеца преди да бъдат идентифицирани за пръв път.

Длъжностните лица все още се опитват да разберат как бактерията влезе в страната, въпреки строгите контроли за биологична безопасност.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР