Веднъж в живота се купува теле за 35 000 долара

6

Много наши фермери си задават въпроса, защо техните колеги дават много пари за купуването на едно 3-4 месечно теле. Съвсем скоро цената в Германия достигна до 120 000 евро за едно женско теле. Едва ли трябва някой да си представя, че това теле ще бъде отгледано добре, след това заплодено и започне да дава по 12 000 кг мляко на година, и фермера ще чака да си избие парите.
Няма нищо подобно.
Всичкото, което се разиграва под прожекторите си, е направо бизнес. С това се занимават професионалисти. И много добре подготвените селекционери.
Парите са на големи фирми, но напоследък започнаха да „рискуват” и фермери. Целта е да се опази телето да 12-14 месечна възраст, и да се започне веднага производството на ембриони или сперма. Разбира се, всичко по отношение на генетиката и стойностите е проверено. Следва рекламата, и започват продажбите стигащи до хиляди евро за един ембрион или доза сперма. Всъщност това е „игра”, която се играе на много „висока летва” , както се казва. Игра, подчинена на генетиката, професионализма и правила.
Както всяка „игра” има и губещи и печелещи.
В момента върви едно дело за над 1 млн.евро, заради смъртта на един геномен бик, на който спермата е била продадена предварително. Има и такива случаи.
Говедовъд.ею


В тази „игра”напоследък взеха да се включват и фермери, в което няма нищо лошо. На последния търг в Нова Зеландия, фермера Петер Шериф купи  най-скъпото теле  на Нова Зеландия, за 35 000 долара и каза, че това става веднъж в живота на обикновения фермер.
Фермата на Шериф е 1500 декара, където той отглежда  до 200 крави. Средната млечност на крава е  9000 кг  и живо тегло 650 кг.


Нашият фокус е върху по-големите, високопроизводителни крави.Това е малка и интензивна ферма, в която работим аз, жена ми  и семейството на дъщеря ми. Ние запазваме всички родени телета. Необходимите фуражи произвеждаме сами. Включително и царевицата. Купуваме само пшеница”.

Неговата философия е, че една тежка крава може да произведе толкова мляко, колкото две леки и с по-малко екологично натоварване.

„Аз съм наистина ентусиазиран за бъдещето на породата Holstein Friesian.”

Телето е продукт на  ембрион на Duntroon и дъщерята на двукратната шампионка  Голдуин Хайли.
Шериф казва, че ще направи подробен план за  най-доброто използване на юницата. Най-напред, ще я преименува на  Хайли и  вероятно ще започне да получава  ембриони, когато тя навърши възраст от 14 до 16 месеца.

“Вече имаме три запитвания от Нова Зеландия. 
Майката на телето, RF Goldwyn Hailey, е оценена три пъти като отлична 97.
Тъй като тя е единствена  на това семейство крави в южното полукълбо, ще има и австралийски интереси.  Ще запазим някои от първите си ембриони, като застраховка в случай, че нещо се обърка.
Според северноамериканската класификационна система майката на телето, RF Goldwyn Hailey, е оценена три пъти като отлична 97. Това  е най-високата  класификация за крава в света, и тя е получена три пъти. Това  е нечувано”.

Това също е нечувано за една крава да спечели два пъти  този вид шоу; тя е най-доброто от най-добрите.Това, което купувате, е потенциал – маркетингова способност.

Докато се гордее с покупката си, Шъриф се гордее с още едно теле, родено през април в собствената му ферма, от генетиката, която най-добре се вписва като историческа.

Той казва, че има три паети  сперма, които все още се съхранява и те  датират от  1969 г. от MMB Linmack, бик, който той описва като номер едно в Австралия през 70-те години на миналия век.
Linmack е известен с най-малко 100 крави, оценени като отлични. Фермера решава да „жертва” една паета,  и резултатът е здраво женско теле, което той кръщава Шерин Линмак Моли.

Източник:nbr.co.nz

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Холщайн дано да муе накъсмет и в България казаха че има крави с 80 литра

  2. Във Нова Зеландия във една ферма видях те ли какво правят с мъжките теленца.клипът беше шокиращт, нямам думи, убийство злоба, човешката злоба е много лошо нещо. Тези хора нямат ли малко душа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here