Имитиращите продукти – срок 14 юни

2

Една от мерките, за защита на производителите на мляко, е „борбата” с конкуренцията, произвеждаща имитиращи продукти, наподобяващи уж млечни такива. Независимо, че има Наредби и етикиране, все още производителите на тези продукти,  успяват да намерят начин да да пласират стока, в която няма вложено мляко. Ясно е, че трябва да се прекрати тази практика.
Освен това, има и случаи, когато производители на млечни продукти произвеждат и имитиращи продукти, и доста често се допускат „случайни” грешки.
Има и трета категория производители, които нямат лиценз за производство на имитиращи продукти, но произвеждат такива.

Презумпцията на Наредбата е да се „отрежат” всякакви начини за злоупотреби, и клиентите да купуват това, което искат – дали истинско сирене или имитиращ продукт, но да знаят какво купуват.

Този път инициативата е напълно от страна на МЗХГ.
Тук става въпрос да консумираме качествен и здравословен продукт, а не имитиращи, които така или иначе имат някакво вредно действие и човек да плаща и със своето здраве.

До момента няма коментари по темата.
Фермерите мълчат.
Обществото мълчи.
Сетне, както е нормално у нас, пак ще има виновни.
Мълчанието на „агнетата” просто трябва да  забравим, и да започнем да говорим.
В противен случай, агнето отива на чевермето.

Да се стяга контролния орган – иначе, за какво са ни тези  Наредби и Контрольори.
Говедовъд.ею


Самата Наредба е внесена за разглеждане от МС под името-Проект за изменение и допълнение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти (обн., ДВ, бр. 48 от 2012 г.) . Доклада е внесен от министър Порожанов и цели: С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата “млечен” или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, както и посочените в Приложението към наредбата наименования, използвани за означаване на различните видове млечни продукти.С проекта се въвежда и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко в обектите за търговия с храни само предварително опаковани, на отделни щандове или обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти. Отделните щандове или обособените за целта места трябва да са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“.

По важни предложения за промяна и допълнение на текстовете в Проекта.

-§ 11. В чл. 31, ал. 1 се изменя така:
„(1) В наименованието на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, се забранява използването на думата „млечен“ или нейни производни, както и наименованията, посочени в приложението.“.

-§ 12. Член 32 се изменя така:
„Чл. 32. (1) При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета в непосредствена близост до наименованието на продукта, задължително се посочва „Имитиращ продукт“ и ясно обозначение на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млечните съставки.
(2) Освен информацията по ал. 1, върху етикета задължително се посочва и количеството на съставки или категория съставки като сурово мляко, мазнини и/или протеини от немлечен произход, използвани в производството на имитиращия продукт.
-(3) При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, различно от краве мляко, върху етикета се посочва видът на използваното мляко.“.

-§ 13. Член 33 се изменя така:
„Чл. 33. (1) Имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, се предлагат в обектите за търговия с храни само предварително опаковани, на отделни щандове или обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти.
(2) Отделните щандове или обособените за целта места по ал. 1 са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“

§ 16. В тримесечен срок от влизане в сила на постановлението етикетите на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, които се предлагат на пазара, се привеждат в съответствие с изискванията на чл. 32, ал. 1 и 2 от наредбата.
§ 18. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в “Държавен вестник”.

Прилагаме: Проект на Доклад  и Проект на постановление

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Няма никаква забрана има зариване на фъшкиите със сняг,но на пролет снега ще се стопи и пак ще замирише..

  2. Животновъдите не мълчат. Всеки казва “Дано, ама надали” . Никой вече не вярва.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here