Новини от комшиите: Гърция – Световен ден на млякото

0

Както му е реда, отново подценихме млякото, и дори на неговия международен ден – 01.юни, много малко се говори и писа за това. Говедовъд.ею, верен на говедовъдството, отбеляза това събитие с материала

Ден на млякото – първи юни

Гърците също отбелязаха този ден, и ние си позволихме да публикуваме техен материал, за деня на млякото:

“По повод на честването на Световния ден на млякото – 1. юни, честващ се от 2001 г.,  е приет от Организацията за земеделие и храни към ООН. Асоциацията на гръцката млечна индустрия (Sevgap) отново подчерта, с декларация, че може би най-важната естествена храна нашата планета, която със своя уникален състав, допринася в голяма степен за доброто здраве на хората, от всички възрасти – е млякото.
Масивното производство на повече от 700 хил.т. мляко годишно, което се увеличава всяка година, доказва, че отличната му хранителна стойност, се основана на безброй научни факти, го прави най-търсения продукт на пазара.
Млякото е най-важният и несравним източник на калций, в сравнение с всяка друга храна. То помага, не само за здрави кости и зъби, но е документиран и приноса му за борбата със съвременния бич на човек, които са атеросклероза на сърдечните и мозъчни съдове.
Няма преувеличение, че млечните протеини са най-добри за нуждите на човешкото тяло. Решаващ принос за мускулатурата за всички възрасти, но най-вече за възрастните хора са левцин и изолевцин, което прави млякото от съществено значение в нашата диета. Млечните протеини, заедно с някои от техните фрагменти (пептиди), помагат да се намали кръвното налягане и клетъчната регенерация – безсъние, умора, мускулни болки.
Важните витамини B2 и B12 в млякото гарантират здравето на кръвта, за производство на енергия, както и за сърдечно-дихателната система. Калият и магнезия в млякото се вазодилататори и решително намаляват кръвното налягане и стрес върху сърдечно-съдовата система.
Въпреки, че всяка компрометираща информация е безотговорно разпространена, млякото има огромен принос за предотвратяването на все по-сериозни ракови заболявания в човешкото тяло, което го прави не само много добра храна, а по същество и лекарство. Доказан е положителния принос на калций и линолова киселина в млякото при рак на дебелото черво или рак на хранопровод, белите дробове, черния дроб, пикочния мехур, и т.н.
Много чисти лекарства са получени от мляко, като инсулин, цистеин, лактопероксидаза, CLA и много други. Ето защо млякото, въпреки, че е много достъпна храна, буквално е бялото злато за нашето здраве.
Sevgap кани всички, млади и стари, активно да празнуват Световния ден на мляко, като истински здравен подарък за себе си, а не само днес, но и за целия си живот. “
SEVGAP – Grece

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР