Новини от комшиите: Румъния – салют за Пенка

0

Един от най-големите ежедневници на Румъния, коментиращ земеделието, не остана безразличен към съдбата на нашата кравата Пенка. Румънците, както винаги критични, не пропуснаха да намекнат за някои пропуски в живота на ЕС. 

ПЕНКА, СПАСЕНА  СЛЕД  СМЪРТНАТА ПРИСЪДА!
Една вълнуваща победа, в борбата за живота на една крава! Пенка, една бременна крава, беше осъдена на смърт от абсурдните правила, определени от Европейския съюз. Съвършено здравото животно с ветеринарен сертификат, трябваше да бъде убито, само защото прекоси границата на България, държава-членка на ЕС, със Сърбия, държава извън ЕС. При подобни случаи,  животното ще бъде убито от съображения за сигурност, т.е. да не пренесе заболявания от страна извън ЕС, където правилата на ЕС не се прилагат. 

Днес, Българските официални власти обявиха, че Пенка няма да бъде убита! За да спасят Пенка, десетки хиляди хора от цял ​​свят се мобилизираха. Проведена е онлайн петиция за промяна на смъртното наказание и оставяне на бременната крава жива.  Петицията дори бе подписана от известния певец Сър Пол Маккартни, член на Бийтълс. Наред с тази знаменитост, над 30 000 души са подписали петицията! Викът на десетки хиляди любители на животни пристигна в Брюксел. Висши служители там, впечатлени от мобилизиране на толкова много хора, решиха да  нарушават правилата, които казват, че едно животно трябва да бъде убит, ако то пребивава в страна, която не е част от ЕС и се върне обратно. По този начин Пенка беше помилвана! Крава, победи абсурдната система и правила!

Взетите кръвни проби от кравата, която прекара 15 дни в Сърбия, след пресичането на границата, са отрицателни, заяви в понеделник Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). На този етап животното остава под карантина. Очаква се в края на тази седмица кравата Пенка да бъде върната на собственика  й.

За Говедовъд.ею – Костел Чита, Букурещ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here