Новини от комшиите: Турция – Проект за 250 000 разплодни говеда

1
Турското производство на месо, страда от години от ниското вътрешно предлагане.

Генералният директор на TIGEM, преди няколко дни представи организацията, и запозна присъстващите с предстоящите и задачи. Най-важната от тях е, че тя трябва да  бъде пионер, от стратегическо значение, за семена и разплодни животни, да произвежда растителна и животинска продукция за селскостопанската промишленост, да защитава генетичните  ресурси, да увеличава конкуренцията с качество, работата, и да бъде динамична и с висока надеждност.

Основана през първите години на Османската империя, за да посрещне нуждите на армиите и двореца от селскостопанска продукция. По него време, земята е собственост на държавата и достига 3-4 милиона хектара. Когато Османската империя губи своята мощ, съответно и земята  се „свива” до днешните 350 000 хектара.
TİGEM обхваща също Селскостопанските институти и държавните земеделски предприятия, създадени от младата република, основана през 1937 г. За тази цел, свободната държавна земя, в различните региони на страната, е превърната в стопанства.
Недостатъчното производство на месо, играе голяма роля и върху цената му, и съответно е достъпно само за по-богатите. В края на 2016 г. правителството дава “карт бланш” за  свободен внос на 500 000 заклани животни (говеда и овце), както и внос на 150 000 разплодни животни, които са били обработени от държавната фирма TIGEM.
Поради това, Турция планира да внесе още 250 000 разплодни говеда от чужбина, през следващите 3 години.
Турските фермери, желаещи да внесат ЕРД са се регистрирали до 7 май 2018 г
Заинтересованите земеделски стопани получават сконтиран заем със срок от пет години. Като част от този проект, е планиран за внос на 100 000 разплодни говеда, до края на тази година.
Турското държавно предприятие TIGEM е важен партньор на турските и европейски фермери. Освен това, фирмата управлява общо 350 000 хектара земя  и 50 000 говеда.

Източник: AA / TR

 

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР