Големите проговарят

0

Преди известно време www.Govedovad.com писа, относно Новата ОСП, в частта и за намаляване субсидиите за големите ферми, че „битката” сега започва. Ако някой смята, че големите просто доброволно ще предадат завоюваното, просто много се лъже. Досега у нас няма ни вопъл и стон от този „отбор”. Всичко е съвсем нормално и по правилата. Това са опитни играчи, които вероятно в последния момент, на последната права, ще нанесат своя „удар” за да излязат победители.
Повече ще вземе този, който може най-добре да аргументира и  защити исканията си, с допълнение и да може да произвежда повече.
И следва реторичния въпрос – кой произвежда повече продукция.
Следва и не харесващия се на някой отговор – големите произвеждат много и качествено.
Така се очертават помощите занапред – даваш продукция, получаваш субсидия.
Този проблем, не стой само пред нас. В отбора на „големите”, има голям брой ферми и в Румъния, Полша, Словакия,  ако искате и в Чехия. Те вече се „размърдаха” и се появиха първите им доклади и предложения.
В това няма нищо лошо. Нали в спора се ражда и истината.


Първата реакция дойде от Румъния. Президента на лигата на земеделските производители – Laurenco Baciu, стартира с виртулна атака, срещу изявления на еврокомисаря по земеделието Фил Хоугън, че ще ограничи директните плащания на стопанство в размер на 100 000 евро.

– 
Този удар от Брюксел, ще означава унищожаване на големи румънски ферми, и отстраняването им от европейския пазар, тъй като това вече е  реална опасност и за други европейски фермери. Започнахме да се превръщаме в заплаха за европейския пазар, и  това е единственият начин, който може да ни накара да ударим спирачка, като унищожим  големите ферми.
Имайте предвид, че големите фермери вече не се нуждаят от никакви субсидии, какво ще им помагат? Големите са пълни с дълг! Те са много по-смели мениджъри, разработват бизнес, но пък намаляват с течение на времето. Това е, което всеки трябва да разбере; че големите земеделски производители, са по-уязвими от малките фермери. Те са по-уязвими, защото много неща от активите им, които се виждат, не са техни! Така че, на практика, можете да кажете, че те дори не са акционери,  акционерите са банките! Обясни президента на ЛЗП.

Европейският комисар Фил Хоган заяви, че прогнозата за следващата финансова година за селското стопанство в Общността, ще има за цел, да намали разликата между средните плащания на земеделските стопани в държавите-членки. Европейската комисия има за цел, да намали наполовина разликата между сегашните нива и 90% от средния за ЕС.

– Предлагаме да се въведе таван на субсидиите до 60 хиляди евро на ферма. Икономиите, генерирани от тази шапка може да се преразпределят към малките земеделски производители, които са пулса на икономиката в селските райони
.
Имаме статистика за всяка държава, но като цяло, 1% от земеделските стопани в повечето страни, ще бъдат засегнати от намалението. Но има и някои страни, като Румъния, България, Словакия, където се прилага по-голяма гъвкавост по отношение на заплатите и разходите за труд, за да се адаптират. Надявам се, че тези промени, които направихме, ще облекчат проблема. Но всяка държава-членка на ЕС може да запази парите (на суми от затапване на субсидии за 100 000 евро / ферма) да се разпределят на земеделските производители -средни, малки и за развитие на селските райони – казва Фил Хоугън.


 Тези изказвания са направени в България, по време на срещата по отношения ОСП. Нашите Големи все още мълчат, и епизодично подхвърлят в пространството, че произвеждат чиста и безопасна продукция за консумация от населението. Преразпределението на средствата по Обвързаната подкрепа показа, че водещата роля на големите е запазена, поне засега. Чакаме в най-скоро време и защитните речи на големите наши фермери.
Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here