Как се стига до продажба на сперма

0

Невъзможно е вече у нас, в сегашно време, да се произвежда сперма от високопродуктивните млечни породи говеда, по куп причини.
Това е въпрос на друга дискусия.
Но това се случва някъде, например в Германия. Независимо от голямата конкуренция и настоящото обединение на Съюзите, една малка, но добре действаща фирма, и вече с добро име в Европа,  работи вече от 20 години.
Това е организацията Vivax Genetics.
Биковете от програмата и имат родословие с най-високата възможна пожизнена продукция. Развъждането, макар и бавно, се движи в правилната посока, а не по „бързия” начин, от който не знаеш дали е правилният,” според собственика на Vivax Фред Рейндърс.

Vivax Genetics е основана на 1 ноември 1998 г. от Фред Рейндърс. Основната дейност е търговията със сперма, от различни породи говеда. Произходът на сперматозоидите тук е без значение. Качеството и добавената стойност на (част от) популацията на едрия рогат добитък, са на първо място при избора на бикове, които са включени в производството. В допълнение, търговията със сперма играе важна роля, и при отглеждането и продажбата на животни за разплод.

През 2001 г. фирмата открива своя кравеферма. В началото са 40 крави плюс младите животни. Първата година кравите дават средно по 7600 кг мляко, но то е с голям брой соматични клетки, и средната оценка по екстериор е под 80 пункта. За годините, броят на кравите вече е 65, оценката е над 85 пункта и средната млечност е над 9000 кг. Броят на соматичните клетки е вече 106 000, и по този показател фермата е на първо място от 643 ферми в района. Кравите са регистрирани в един от водещите Съюзи на Германия – OHG (Osnabrücker Herdbuch Genossenschaft).
Юниците имат средно 82,6 пункта и са дали над 7000 кг, кравите от 2-рото теле са с 84,6 точки и 9500 кг, а по-възрастните крави – 86,1 пункта и повече от 10 000 кг мляко. Това е структура, която фирмата категорично преследва, чрез размножаване на крави със закъсняла зрелост, които израстват дълго време, така че да могат да постигнат голямо производство без никакви проблеми.

Собственика на фермата и фирмата – Фред Рейндърс, изключително много държи на женските животни, и те са на уважение във фермата.
Вивакс Теодора VG-88 /Stuurman x VG-87 Lothar
/ е една от неговите любимки.
Вивакс Теодора е най-добрата крава във фермата. Теодора е много добре балансирана крава, която постоянно се развива. Производството й е от 7000 кг мляко, като юница. На второ теле кравата вече дава над 9800 кг мляко.
Килограмите са над 10 000 на трето теле.
След четвъртото теле има 11 000 кг, а след петото над вече 11 500 кг.
Теодора е произвела над 80 000 кг мляко, последното от които е 10 000 кг на седмо теле. Броят на соматичните клетки винаги е бил изключително нисък. Майката й, дъщерята на Лотар, Вивакс Тереза, е смятана за свое време за най-добрия подарък на Холщайн в компанията. Тя също е била много добре балансирана, и много симпатична на вид. Произвела е над 55 000 кг мляко с високи нива (4,65% мазнини и 3,68% протеини).
Разбира се, Стюърман също допринася за качествата на Теодора. Stuurman е Holsteinstier бик, с най-висок процент на поддържане на неговите дъщери (60% все още присъстват след 60 месеца в производството) и превъзхожда с неговите развъдни стойности за дълголетие, брой клетки и плодородие. Theodora’s Скуби Ду, син Vivax Leverage е красива, стилен бик, който се използва чрез Vivax Genetics. Неговите дъщери със зрялост показват много прилики с дъщерите на Стюрман на същата възраст.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here