Внимание, той идва! Веднага вземете мерки

0

Внимание говедовъди. Само на 30 км от границата ни с Турция, близо до Одрин, преди няколко дни, е регистрирано от ветеринарните служби на Турция заболяването нодуларен дерматит.
Сигурни сме, че фермерите като чуят за него, им настръхват косите. Независимо от това, че животните ни са ваксинирани, трябва да се вземат крути мерки от фермерите,  за недопускане заболяването във фермите. Няма да припомняме, какво се случи преди две години, с над 100 наши ферми. По-добре е внимателно да се прочете съобщението на БАБХ.
Натиснете лупичката на началната страница на нашия сайт, и напишете нодуларен дерматит, след това натисни и ще ви излязат всички статии, които сме посветили на това заболяване. Прочетете ги, има защо. Всички знаят, че при това заболяване изхода е само един – и той не е добър, нито за животните, нито за фермерите.
Няма да има кравата Пенка, китарата на Маккартни и 30 000 подписа. Ще има само спринцовка с 10 кубика.

БАБХ – Заразен нодуларен дерматит на границата с Турция

В Република Турция е обявено огнище на Заразен нодуларен дерматит, в гр. Одрин (намиращ се на 30 км от Българо-Турската граница).

С цел предпазване на страната от проникване на заболяването, от страна на БАБХ се предприемат следните мерки:

-Повишена епизоотична готовност в пограничните областни дирекциии по безопасност на храните;
-Засилен контрол по придвижване на ЕПЖ;
-Забрана провеждането на пазари и изложби на животни, възприемчиви към болестта, като се обърне особено внимание на нерегламентираните пазари и тържища;
-Предприемане на всички необходими мерки и действия за недопускане на нерегламентирана търговия с животни;
-Привеждане в готовност на наличната дезинфекционна техника;
-Свикване на епизоотичните комисии и информиране на местните власти за възникване на заболяването в гр. Одрин;
-Информиране на стопаните, отглеждащи ЕПЖ и в случай на съмнение от зараза незабавно следва да се информира съответното ОДБХ. Ветеринарният лекар, обслужващ животновъдния обект, при съмнение от Заразен нодуларен дерматит, следва незабавно да уведоми съответното ОДБХ и да предприеме мерки в рамките на неговите правомощия за ограничаване на разпространението на болестта;
-Засилен контрол от страна на ГИВП по извършване на дезинфекция на транспортните средства, влизащи от Р. Турция;
-Стопаните на ЕПЖ, намиращи се в 20 – километрова гранична зона с Р. Турция, да третират животните с инсектицидни средства с репелентно действие.

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here