Формиране на цената на месото

0

Изискванията на клиентите еволюират, има много иновации, на СИАЛ видяхме чипс от телешко и др. Освен завишените изисквания на клиентите важна роля игра и ФОРМИРАНЕТО НА  ЦЕНАТА.

Как се формира  тя:

За трупа определящо е теглото. При  тежките трупове се гледа мускулната маса, за леките – категорията, за най-леките, които са предназначени за  смляно месо важна е мускулната маса. Ако мазнината не е обилна  се гледа качеството на отделните части, ако е с много мазнина – трупа  се ориентира към категория така наречена компенсираща, често трупа се декласира и  изпраща за мляно месо. При разфасоването на трупа , ако в мускула има мазнина /шарен/тогава  се ориентира към ресторантьорството и  столове, тъй-като клиентът вижда месото вече сготвено. Тук нямаме предвид европейската класация, а емпирично проучване сред търговците на едро.

За разфасованото месо, условията, които образуват цената са много и зависят освен от типа на парчето и от допълнителните услуги.
Животно с тегло от  680 кг губи около 4% от него при транспорта. Пристига в кланица на 650 кг, трупа  е 371 кг. Вече  охладен трупа е 360 кг,  – вече зрял е с –  2 кг.

Чистото  месо се определя средно при  рандеман на трупа от 53%. Цената вече става  4,15 Е/кг трупно, за клане – 0,70Е за кг. За транспорт – 0,30 Е за кг.

Средна цена на мускул /чисто месо/ 8.30 Е
Различните части са на цена:
От Филе – 20.70Е
Мляно месо – 2.80Е

Всяка верига и всяко търговско направление имат собствена логика за формиране на цените. На първо място е консуматорът, който търси добро съотношение цена/качество.

MSA системата, която прилагат австралийците за да удовлетворят оптимално консуматора  има голяма база данни, която представят на дистрибуторите, на кланиците и на животновъдите. От десетина месеца се работи с всички звена на направлението. Института по животновъдство е един вид катализатор.  Един от директорите на животновъдна кооперация казва “ако не направим това днес, няма да можем да продаваме месо утре”. Консуматорът дава параметрите по които трябва да работят професионалистите.

Важни са и други компоненти:
Репродуктивни стратегии в месодайното животновъдство.
Рязко вдигане производителността на труда
Рентабилността е в застой.
Увеличава  се средната възраст на животните за клане.
Препоръчва се  ражданията на лимузина  да стават през есента.
Внедряват се  печеливши стратегии при управление на стопанството.
Групиране на отелванията.
Икономическите резултати  варират от 1000 до 3000 е
Намалява се възрастта на първо отелване.

Компенсаторно наддаване – хранене на етапи. Когато имаме добра генетика и добра храна можем да си позволим първо отелване на 2 годишна възраст, което вдига печалбата на животновъда значително –  това е печеливша стратегия.

Да не се задържат животни родили с цезарово или трудно от сантиментални причини, както и такива, които са родили мъртво теле.

Еволюции, които поставят въпроси – Да се работи върху ранната сексуалност на животните и процентът на подмяна на животните

Ref Bovins Croissance Reproscope

За govedovad.com
Мила Александрова – Париж

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here