Говедовъдни новини – Уикенд 25/2018

0

РУМЪНИЯ: В началото на юни, в Китай се проведе “Конференция за контрол на качеството, инспекция и карантина”. Организаторите искат, чрез тази конференция да се засили  сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа по отношение внос – износ на храни и селскостопански продукти.
Няколко вида продукти могат да бъдат изнесени в Китай. Засега има износ от Румъния за Китай, забележете – генетичен материал и ембриони от едър рогат добитък, замразено свинско, и напреднали са преговорите за износ на мед, замразени месо, птици, овце и говеждо месо, мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти и преработени месни продукти, а също така и румънска люцерна.


НАМИБИЯ: През финансовата  2017 година, Намибия изнася 85% от своите месни продукти на стойност 160 млн. В същото време износът на животни е 2,77 милиона глави говеда, 1,97 милиона овце и 1,79 милиона кози.
Южна Африка остава най-големият експортен пазар за Намибия. През отчетния период Южна Африка закупи 60 000 овце от Намибия. От общия обем на износа на говеждо месо – 37 000 тона,   за Южна Африка са изнесени – 9400 тона говеждо месо, 9500 тона – пазар на Европейския съюз, Обединеното кралство и Норвегия.
Някои от проблемите, пред които е изправена месната индустрия на Намибия, са ниската конкурентоспособност, както и необходимостта от подобряване на здравето на животните, отбелязват представителите на отрасъла.


 ХОЛАНДИЯ: Битката с IBR (инфекциозен ринотрахеит по говедата), BVD – /вирусна диария при телетата/ в Холандия, се води от години, след ваксинирането на голям брой животни, с ваксина, която дава пробив. Всички ферми трябва да се включат в тазгодишното ваксиниране. Тези ферми, които не се запишат в програмата, може да им бъде отказано изкупуването на млякото, а тези, които продават животни, и не са в програмата, няма да получат необходимите документи, за предвижване на животни. “Ако не направите нищо, вие заплашвате да станете дренажната яма на Европа.” – казва един от лидерите на организацията на говедовъдите.
Кой казва, че в демократична Европа не играе тоягата.

ХОЛАНДИЯ: Поради проблеми със системата I & R, десетки здрави телета са заплашени да бъдат евтаназирани. Става дума за хитростта, която приложиха холандските фермери, като по документи направиха кравите си да близнат. Сега фермерите, не могат да докажат произхода на фалшиво записаните телета. Съгласно законодателството, тези животни нямат произход, и съответно фермата  няма право да изнася въобще животни, докато не се реши този проблем. Ветеринарите и обществеността са против евтаназията. Фермерите обаче, са вече с гръб до „стената”,  и за тях е по-добре да се „отърват” от тези животни, за да им „отворят” фермите. Чака се решение на ветеринарните власти.


РУСИЯ И БЕЛАРУС: Двете страни започват изготвянето на съвместна програма за развитие на животновъдството. Беларус през последните години е чудото на говедовъдството в Европа. На шесто място по производство на мляко, на 100% подновен сградов и технологичен фонд. Средната млечност от крава, вече е около 5500 кг за лактация. Пазари в десетки страни, за техните млечни продукти.
Въпреки ежедневното напрежение, между двете страни, по отношение търговията с млечни продукти, в името на общия проспериращ млечен бизнес, всичко това бе преодоляно. В програмата ще влезе изграждане и на развъдни центрове.


 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here