Българската Мурра в Индия

0

Получихме от г-н Тодор Арбов отчета на Индийската асоциация отговаряща за селекцията при биволите. Винаги с гордост сме го заявявали, /което си е и истина/, че нашата Българска Мурра, е най- добрата порода биволи в Света. В доста държави сме изнасяли семенна течност, и млади разплодни животни. Дали сме началото на високопродуктивните биволици във Филипините, Венецуела, Египет, Индия, Италия и още в доста други държави. Покойния академик Цено Хинковски, дори беше втори президент на Световната федерация на биволовъдите.
Къде сме ние сега при боволите. Никой не може да каже, защото в сайта на една от двете организации, има повече история и правила, но няма статистика.
Другата организация пък, въобще няма сайт. От пресата и докладите знаем, че броя на биволите се стабилизира, дори миналата година имаше области с десетки процента ръст /разбира се, че това е игра на цифри/.
Производството на мляко също никой не знае, защото статистиката го слага заедно с овчето, козето и магарешкото. Вероятно има някаква статистика за официална. Преди години чувахме воплите на биволовъдите, за ниски цени на млякото и месото. Имаше дори статия – “Биволовъдството в задния двор на животновъдството”.
Тази година, съвсем правилно имаше няколко публикации от Северозапдана България. Така или иначе, биволовъдите успяха да си издействат добра субсидия, в което няма нищо лошо. Мълчат си, което означава, че се оправят по някакъв начин. 
Говедовъд

За разлика от нас хората колегите от далечна Индия, рапортуваха дори пред ИКАР, за получените резултати по отношение продуктивността. Информацията е предоставена от г-н Балхара от Института по биволовъдство в Хисар и това са резултатите на TOP 100 биволици Мура от 15.04.2018.

Представя ме ви първите три биволици от топ 100 на Индия.

В таблицата са отразени – поредната лактация, дневната млечност, и времето на контролата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here