Снимаме от космоса и силажираме.

0

За да имаш добро говедовъдство, трябва да имаш добра генетика, добри работници, отличен ветеринар и яка фуражна база.
Първите три условия сякаш са в застой,  да не казваме в регрес.
Генетиката се свежда до осеменяването с бици, уж най-добрите. Всичко друго за израстването на стадата – селекция по генотип на женските животни, кросбрединг, развъдни стойности, е загърбено и даден зелен светофар на куфарчетата.

Генетиката се свежда до осеменяването с бици, уж най-добрите. Всичко друго за израстването на стадата – селекция по генотип на женските животни, кросбрединг, развъдни стойности, е загърбено и даден зелен светофар на куфарчетата.

 

Добрите работници са като слънчев лъч, виждаш го, но не можеш да го притежаваш, а ветеринарните лекари  са черешката на тортата.

Четвъртото условие сякаш е решено най-добре. Засега в Германия, но съвсем скоро ще бъде и у нас. Става дума за  снимки от космоса. Снимки, не с които да спорим какво се застъпва или къде има храсти и няма трева, а снимки които помагат много на фермерите.
Говедовъд

 

През сезон 2018 германските фермери изпробваха нова система, използвайки сателитни изображения, за да определят оптималното време за прибиране на царевичният силаж. Потребителите на системата,  получиха  индивидуална препоръка за всяко от своите полета, за оптималното  време за силажиране на царевицата.

Точното време за прибиране на царевицата за силаж решава успеха на целия сезон. Ако съберете твърде рано или късно, можете да загубите значителна част от реколтата – до десет процента “, – казва ръководителят на проекта.

Новата  система, наречена “SAT TS Monitoring”, използва сателитни изображения, за да определи съдържанието на сухо вещество в растенията.

Оптималната стойност е 30-35%. При тези, които събират реколта под 30%, по правило царевицата има твърде малко съдържание на скорбяла. Ако индикаторът надхвърли 35%, може да има големи загуби по време на съхранение

Системата, разработена от KWS, може да се използва за оценка на отделните полета, или само на частичните им участъци. Първите проучвания обхванаха  90 фермери, които отглеждат царевица за силаж в различни части на Германия, и потвърждават надеждността на системата в различни климатични зони. Изгледа от космоса дава пълна картина, независимо дали полето има 3 или 300 хектара, защото сателитът може да провери цялото поле. Системата ще бъде достъпна за всички германски фермери, които избират сортовете на тази компания, от 2019 г. в онлайн офертата.
DW

ОСТАВИ КОМЕНТАР