Д-р Георги Чобанов:- Ваксинацията срещу Нодуларен дерматит

3

Уважаеми говедовъди,

Понеже ваксинацията на говедата срещу Заразен нодуларен дерматит е важна част от профилактиката, в първия ден от лятото на годината желая да ви информирам, че тя върви нормално.
Годината започна с притеснението дали ще бъдат осигурени достатъчно ваксини и в нужния срок и БАБХ предприе сериозни действия в тази посока.
Към началото на 2018 г. разполагахме с малко над 260 625 дози, резерв от доставката през 2017 г. и предназначени основно за ваксиниране на телетата, навършили 4 месечна възраст. Количеството бе крайно недостатъчно за имунизиране на цялата популация от говеда в страната и по тази причина се стартира обществена поръчка за доставка на 835 000 дози ваксина.
Междувременно бе сключено двустранно споразумение с ветеринарната служба на Австрия, по линия на което на 08.02.2018 г. бяха доставени от там първите 147 600 дози ваксина за ЗНД. Последваха още доставки, като за кратко време доставената ваксина от Австрия достигна 249 600 дози. Преди седмица бяха доставени от Австрия последните 249 600 дози ваксина на база на споразумението ни. Така вече спокойно може да кажем, че нужното количество ваксина за 2018 г. е осигурено, а самата ваксинация върви плавно.

Обявената за 2018 г. процедура вече е финализирана и имаме сключен договор за доставка на ваксина за Заразен нодуларен дерматит. По тази причина не очакваме проблеми или недостиг на ваксина, дори и за ваксиниране на всички телета, навършили 4 месеца.

Напомням, че схемата на ваксиниране на животните изисква те да не напускат обекта на ваксинация поне 28 дни след манипулацията. Важно е, че пропускането на ваксинацията крие рискове за завръщане на заболяването – така само преди 10 дни бе обявен случай на заболяване край Одрин, Турция. Отново напомням, че шареният имунитет на популацията е предпоставка за наличие на разпръснати огнища на заболяването, което автоматично отлага края на ограничителните мерки и възстановяване на статуса на държавата като свободна от ЗНД без ваксинация.

И доставената от Австрия ваксина, и тази, която ще бъде доставена по тръжната процедура, вече бяха използвани миналата година и не бяха докладвани странични реакции. Въпреки това, при отчитане на такива, това следва да се оповести. За реда как това да стане вече съм писал, а Български ветеринарен съюз е уведомен отново. На практика при констатиране на нежелана реакция, фермерът следва да уведоми ветеринарния лекар, приложил препарата. За нежелана реакция се счита такава, ако тя се е проявила до 14 дни от третирането (най-често до 72-ия час) и за това в рамките на 24 часа от събитието е съставен съответния протокол от лекаря, приложило препарата.

Пожелавам ви едно свободно от болести по животните лято!

Д-р Георги Чобанов
Директор на ЗХОЖКФ, БАБХ

3 КОМЕНТАРИ

  1. за кога е тази ваксина- година защото за2018 вече не ни трябва,до месец ще изчезнат преносителите на посоченото заболяване и при прилагането и само ще ни намалите продукцията и някой друг аборт- задръжте я и я приложете март,април догодина ефекта и ще бъде много по добър – млеконадоя през този период е облагодетелстван от климата и през целия сезон животните ще са предпазени

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here