Водата- на двата полюса: живот и смърт

0
В нашата статия

През лятото ние пием бира, а кравите вода

казахме всичко за топлината, за количествата необходима вода на ден, за дебита дори и за бирата. Забравихме обаче да споменен най-важното- чистота на водата. Защо трябва да е винаги чиста ще ви стане ясно след като прочетете следващия материал. Няма да ви пълним главите с цифри, научни съобщения и опити. Четете и сами си правете изводите.

Млекопроизводителят вижда  как умират от
стадото му 54 крави за една нощ.

 Млекопроизводител от САЩ, само преди няколко дни е разказва за “най-лошата нощ в кариерата си”, след като повече от 50 млечни крави, умряха  при  съмнение за замърсяване на водата за пиене.

Том Роусън, съосновател на бизнеса за производство на мляко и агро-консултантски услуги,  публикува опустошителни новини в социалните медии, че в неговата ферма в Лестър са починали 54 крави. Г-н Раусън казал:
“По-тежка  нощ, в 20-те ми години на отглеждане на крави за мляко, съм нямал. Вече на  дневната светлина преброих 54 мъртви крави. Първоначално  смятах, че имат подуване от фуража, сега се смята, че има отравяне от водата, която получаваме  от външни източници. Дълга и емоционална нощ, за целия екип на фермата, за техните семейства, за мен и ветеринаря. Благодаря на своя екип и пожарникарите,  че  успяхме с дружни усилия да спасим, 30 крави. Това стана благодарение на бързото мислене на нашия невероятен екип от хора.
Пожарникарите доставиха вода да промием системата за водопой и осигурим качествена вода за животните. Във нашата фермата се отглеждат над 700 крави”.

Понастоящем г-н Раусън  управлява около 2400 крави в шест обекта, и въпреки това е изненадан от лошият състав наводата. Така че, не само трябва да осигурим вода за животните през лятото, а и тя да бъде предварително проверена.

Към този случай, много ни се иска да добавим още нещо и от нашата действителност. Скоро посетихме една ферма, където има ред има дисциплина, и хората си знаят урока. Един от външните присъстващи на излизане каза на собственика – “Всичко ви е за шест, дори за шест плюс, но видях нещо, което ако фермата беше зле сигурно нямаше да го видя – полките за младите животни са пълни със сено и други неща, накарайте да ги почистят”.

Добре, че на сме на местото на гледачите. Навремето, когато отговарях за СИО, екипа беше от страшно добри специалисти. Единственото нещо което проверявах това бяха поилките – дали водата е чиста и те дали са варосани. Щом това е в ред, значи всичко останало е добре. Нали знаете че „камъчета”обръщат колата. Затова трябва да  обръщаме внимания на най-дребните неща..

Източник : Седмично земеделско стопанство

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР