Второ огнище на чума по дребните преживни животни е потвърдено (28 юни 2018 г).

12

БАБХ обяви второ огнище на чума по дребните преживни животни (28.6.2018г.)днес, 28 юни 2018 г, в с.Кости, общ. Царево, обл. Бургас.

Предприетите са мерки за контрол и ограничаване разпространението заболяването, съгласно Заповед No РД 11-1184/28.06.2018г. на изпълнителния директор на БАБХ и Решение на Европейската Комисия No 2018/911.

Принудително ще  бъдат убити по хуманен начин и обезвредени 393 отглежданите дребни преживни животни в селото (овце и кози).

Собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени съгласно условията на националното законодателство.

В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.

Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на БАБХ. Продължават да се извършват клинични прегледи на всички животновъдни обекти с дребни преживни животни в определените като рискови населени места от обл. Бургас и Ямбол, с оглед ранно откриване на болестта и ограничаване разпространението й. БАБХ

12 КОМЕНТАРИ

  1. има едно огнище на центъра на София от 240 животни ама никой не ги бута що ли….

  2. Сега собствениците ще си затраят за всякакви не типични “болежки” за да не им изтребват животните.

  3. тук е по различно от дерматита -има ли болно доказано животно в 3км зона всичко се изтрепва.

  4. Много добре ви разбирам, мълчанието няма да доведе до нова точка “доказана” не ясно как като поредно отнище и съответно изтребление. Още повече, че няма да бъдат обезщетени и ще имат забрана за отглеждане поне от година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР