1 част: Мляко. Състав на млякото

0

Млякото (на латински: Lac, lactis) е биологична хранителна течност, която се образува в млечната жлеза на бозайниците.

Млекоотделящите животни са обособени в клас Бозайници. Те са най-висшето постижение на биологичната еволюция на Земята. Посредством дейността на епителните клетки на млечната жлеза от съставните части на кръвта се формира биологичен продукт, наречен мляко, който по състав значително се различава от нея. То съдържа вещества, които не се откриват в кръвта – млечна захар, казеин, млечни мазнини.

Биологичното предназначение на млякото е да поддържа живота и да осигурява развитието на новородените. То съдържа всички необходими вещества за растежа и развитието на съответния вид бозайник. За определен период след раждането, то е единствената храна на новороденото.

Обикновено човешкото мляко се нарича кърма, а животинското мляко – биологично и преработено мляко (главно с цел по-дълго съхранение) (краве, овче, козе, биволско, кобилешко, камилско или друго) – само мляко.

Исторически сведения

Счита се, че млякото, добито от домашни животни, е послужило за храна на хората от около 5000 г.пр.н.е. Предполага се, че след одомашняването на говедото, дълго време се е използвало само за добив на месо. Едва на по-късен етап млякото и млечните продукти са се появили на човешката трапеза. Така са се добивали продукти с ценна хранителна стойност във всяка част на годината, повишила се е ефективността на употребяваните пасища.

Млечни продукти са открити в керамични съдове от Каменната ера в Турция. Това говори, че в този район млякото се е консумирало от хората още към 6500 г.пр.н.е. – повече от 1000 г. преди това да се утвърди сред голяма част от човечеството.

ДНК анализ на останки от неолитни хора, живели в Северна Европа към 5500 г.пр.н.е., сочи, че хората в този район все още не са били придобили поносимост към лактозата на млякото. Пръстени съдове, открити в Англия и датирани от 4500 г.пр.н.е., съдържат следи от млечни продукти. Това показва, че млякото е използвано от хората като храна, макар и не пряко, а под формата на вторични продукти от него.

През 1863 г. френският химик и биолог Луи Пастьор изобретява пастьоризацията. Това е метод за умъртвяване на вредни бактерии в напитки и хранителни продукти.

През 1884 г. доктор Херви Тачър, американски изобретател от Ню Йорк, изобретява първата стъклена бутилка мляко, наречена „Thatcher’s Common Sense Milk Jar“. Гърлото ̀и било запушвано с восъчна хартия. През 1932 г. Виктор Фарис изобретява и картонените кутии за съхранение на мляко, широко използвани днес.

 Състав на млякото


Млякото е богат източник на хранителни вещества и витамини. Към органичните вещества в него спадат белтъците, мазнините, млечната захар, витамини, ензими, а към неорганичните – водата, минералните соли и газовете.
Белтъчните вещества в млякото са пълноценни и напълно усвоими от организма Млечната мазнина се характеризира с наличието на значително количество нискомолекулни мастни киселини.
В млечната мазнина се намират значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Характеризира се с усвоимост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система. За по-доброто усвояване влияе и това, че се намира във вид на клъбца с размери 0,5 – 10 µm.
Лактозата спомага за потискането на гнилостните процеси и за развитието на полезната микрофлора в червата.
В млякото се съдържат и соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. Намират се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в него Витамин В12.

Следващата тема: 2 част Състав на млякото – продължение

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here