Внимание – само с писмено съгласие

0

От 1 юли в  Швеция влезе в сила нов закон за сексуалните престъпления, предаде РИА Новости. Това предполага задължително съгласие за секс.

По-рано парламентът на страната гласува да въведе подходящи изменения в закона. Законът сега включва два нови типа нарушения. Това е “небрежно изнасилване” или “сексуална принуда чрез небрежност”.

Наказанието за тях предвижда лишаване от свобода за максимум четири години. “Небрежността предполага, че обстоятелствата се вземат предвид, когато друго лице не участва доброволно (по полов път). Новият закон предвижда и увеличение от четири до пет години на минималния период за утежнено изнасилване, както и изнасилване на деца.

Необходимостта от изменение на закона в шведското правителство се обяснява с нарастването на сексуалните престъпления и факта, че най-уязвимите са младите жени, които често не съобщават в полицията. Според закона, законът може да промени негативната тенденция и отношението на хората към проблема.

Инициаторите на тези промени обясняват нарастването на сексуалните престъпления. Скептиците смятат, че законът няма да подобри ситуацията, а е само проява на политически популизъм.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here